Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Whole lotta dope – Seks, drugs en hardrock: in de nieuwste Led Zeppelinbiografie houden muziek en anekdotiek elkaar perfect in evenwicht.

Mick Wall, Orion Books, 486 blz., e32

‘How would you like to play guitar with broken fingers?’ Don Arden, manager van The Small Faces, reageerde niet bepaald sportief toen Jimmy Page aan Steve Marriott vroeg om The New Yardbirds te vervoegen. In 1968 was Page uitgekeken op de oude Yardbirds, wilde hij niets minder dan een supergroep samenstellen en trachtte hij, behalve Steve Marriott, ook John Entwistle en Keith Moon van The Who aan te trekken. Zonder succes. Uiteindelijk kwam hij uit bij drie muzikanten die, net als hij, op een dood spoor waren aanbeland: Robert Plant, die in allerlei doodgeboren covergroepen zong en bijbeunde als asfaltwerker, John ‘Bonzo’ Bonham, die bij de in Engeland geweldig populaire Tim Rose drumde, maar niet mee op Amerikaanse tournee mocht omdat hij te luid speelde en John Paul Jones, sessiebassist voor onder meer Tom Jones en Engelbert Humperdinck – of de bowtie brigade, zoals hij ze noemde. De rest is geschiedenis: The New Yardbirds werden Led Zeppelin en groeiden in no time uit tot de grootste rockgroep van de wereld.

Mick Wall komt in When Giants Walked The Earth heerlijk snel ter zake. Hij wijdt geen ellenlange beschouwingen aan de voorgeschiedenis van de verschillende bandleden, maar betrekt de lezer meteen bij de totstandkoming van de groep. De biografische achtergrond van Page, Plant, Jones en Bonham behandelt de auteur in cursief gedrukte terzijdes, maar liever neemt Wall zijn lezers op sleeptouw doorheen twaalf dolle jaren van sex, drugs & hard rock. Wall zit zijn losgeslagen, brandschattende en zich onverzadigbaar aan drank, drugs en vrouwen vergrijpende hoofdrolspelers die hele tijd op de hielen. Zonder in sensatiezucht te vervallen portretteert hij John Bonham als een permanent geïntoxiceerde vlerk die niet alleen op zijn drumstel mokerde, legt hij uit hoe Jimmy Page aan de smack ging en analyseert hij hun niet te stillen appetijt voor seksuele escapades waarmee niet zelden zweepjes, handboeien, soms een Deense dog en één keer zelfs enkele vissenkoppen gemoeid waren. Zelfs Peter Grant, de gevreesde manager van Led Zeppelin die niet toevallig door Don Arden werd opgeleid, kon niet verhinderen dat de groep uit elkaar viel, toen Page aan de heroïne ging en Bonham zich op een septemberdag in 1980 domweg de dood in dronk.

Vincent Byloo

Partner Content