De western is het meest Amerikaanse van alle filmgenres, en toen de tv in de jaren 40 en 50 populair werd in de VS, was het dus niet meer dan logisch dat cowboys en indianen ook naar het kleine scherm verhuisden. Westernseries werden meteen een publieksfavoriet, en in 1959 waren er op de Amerikaanse tv meer dan twintig te zien. Vanaf de jaren 70 taande hun populariteit, al doken de klassieke westernthema’s vanaf dan wel op in allerlei politie- en misdaadseries. Enkele van de bekendste en/of meest belangwekkende reeksen.

The Lone Ranger (1949-1957)

Een voormalige Texas Ranger overleeft een hinderlaag, begint onder een pseudoniem een nieuw leven en gaat als de gemaskerde Lone Ranger alle outlaws achterna. En dat 221 afleveringen lang.

Gunsmoke (1955-1975)

Samen met The Simpsons de langst lopende reeks ooit, over marshall Matt Dillon die met de hulp van onder meer een salooneigenares en een dokter booswichten aanpakte en mensen in nood hielp.

Have Gun, Will Travel (1957-1963)

Wellicht de meest gesofisticeerde westernreeks ooit, over de mysterieuze Paladin, een huurling die Shakespeare, Shelley en Socrates citeert tijdens zijn pogingen om het recht te doen zegevieren voor iedereen die hem 1000 dollar betaalt.

Rawhide (1959-1966)

‘Rolling, rolling, rolling…’ Klassieke serie over een groepje veedrijvers (waaronder Clint Eastwood in zijn eerste rol) dat onderweg in allerlei problemen terechtkomt.

Bonanza (1959-1973)

Wereldwijde populaire kroniek over de Cartwrightfamilie en het landgoed Ponderosa, met een van de bekendste begin-tunes ooit. Was met zijn prachtige landschappen verantwoordelijk voor de doorbraak van de kleuren-tv in de VS.

Kung Fu (1972-1975)

Een zogenaamde ‘Eastern Western’, waarin David Carradine als krijgshaftige Chinese monnik Kwai Chang Caine naar Amerika vlucht en op zoek naar zijn halfbroer door het wilde Westen reist.

Lonesome Dove (1988)

Miniserie naar Larry McMurtry’s gelijknamige roman, die zeven Emmy’s kreeg – toen een record – en het westerngenre dat op apegapen lag, weer leven inblies. Met Robert Duvall en Tommy Lee Jones als twee voormalige Texas Rangers die een epische tocht met een kudde vee ondernemen.

Broken Trail (2006)

Nog een miniserie met Robert Duvall, die opnieuw met een troep vee door het wilde Westen trekt – al komen er ditmaal onderweg ook enkele Chinese prostituees bij. Van de hand van westerngrootheid Walter Hill, die ook de eerste afleve-ring van Deadwood regisseerde.

(S.W.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content