WE OWN THE NIGHT ***

EVA MENDES en JOAQUIN PHOENIX in 'WE OWN THE NIGHT'. Schuld en boete in het New York van de late jaren 80.

Zaterdag 10/7, 20.35 – 2BE. James Gray met Joaquin Phoenix, Mark Wahlberg, Robert Duvall. VS 2007.

De typische Godfather-gegevens familie en maffia duiken regelmatig op in de cinema van James Gray. Ook in We Own the Night verwerkt hij ze schitterend in een bespiegelend misdaaddrama over loyaliteit en verraad, schuld en boete. Tot Grays uitgebreide familie behoort ook Joaquin Phoenix, de acteur die in al zijn films meespeelde en die na zijn rol in Grays Two Lovers verrassend liet weten dat hij het acteren voor bekeken hield.

Phoenix (35) is nog altijd het best bekend van zijn Oscargenomineerde rol als Johnny Cash in de biopic Walk the Line. Of hij nu een devote Nicole Kidmanfan met moordplannen speelt zoals in Gus Van Sants To Die For of een wrede paranoïde keizer zoals in Gladiator, zijn vertolkingen van verdoemde en door verdriet gekwelde personages zijn het meest intens.

Dat geldt ook voor We Own the Night. Deze meeslepende politiefilm met noirinvloed speelt zich af in het Coney Island van 1988 en draait rond de explosieve relatie tussen twee broers. Die staan door hun professionele bezigheden immers lijnrecht tegenover elkaar: Joseph (Mark Wahlberg) maakt als trouwe politiedienaar jacht op drugskartels, terwijl Bobby (Phoenix) een nachtclub in handen van de Russische maffia uitbaat. Tussen hen staat dan nog hun vader (Robert Duvall), een gerespecteerd hoofd bij de NYPD.

De daaropvolgende parabel van de verloren zoon kleurt tragisch donker en krijgt de allure van een majestueus moraliteitsdrama. Gray ( Little Odessa, The Yards) weet ons cinematografisch superieur te onderhouden, onder meer met een opwindende regenachtige autoachtervolging die in geen enkele anthologie mag ontbreken.

Naar verluidt wil Phoenix zich nu op een carrière als rapper concentreren. Na zijn afscheid van de filmwereld maakte hij – mét wilde baard – een nogal afwezig en surrealistisch optreden in The David Letterman Show. Geruchten doen echter de ronde dat het een act was voor I’m Still Here:The Lost Year of Joaquin Phoenix, een volgens de eerste reacties erg ophefmakende mockumentary van zijn schoonbroer Casey Affleck. Onlangs verscheen een fris geschoren Phoenix trouwens nog in een YouTubeclip voor zelfmoordpreventie.

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content