Een muzikant krijgt een reeks als vragen verpakte songteksten voorgeschoteld. Mag zich er deze week proberen uit te praten: Gregory Frateur.

What’s new, pussycat?

Gregory Frateur: Ik ben in volle voorbereiding op Sága, de volgende plaat van Dez Mona. Niet zomaar een plaat: er hoort een complete voorstelling bij. We hebben er mensen als lichtkunstenaar Jan Pauwels en modeontwerpster Veronique Branquinho bijgehaald om het louter muzikale te overstijgen. Sága moet een zogenaamde ‘concertante opera’ worden. Heel verhalend en theatraal, maar geen pure opera: het blijft een concert. Géén barokke kostuums dus.

What’s the story (morning glory)?

Frateur: Wel, de titel refereert aan het verhaal van de Noordse godin Sága, die haar land bezingt vanuit een kristallen paleis, ondertussen van een gouden beker nippend. Dat is zo’n beetje wat wij ook willen doen: verhalen over de ziel vertellen, over op zoek gaan naar een thuis en het gevoel van thuiskomen.

Are you lonesome tonight?

Frateur: Hangt ervan af wat je eenzaamheid noemt. Er is een verschil tussen eenzaamheid en alleen zijn. Je kunt perfect alleen zijn zonder je eenzaam te voelen. Het kan zelfs iets zijn dat je opzoekt. Toevallig dat je er over begint: het is een heel groot thema in Sága. Maar om op je vraag te antwoorden: ik zal me absoluut niet eenzaam voelen vannacht. Voor de opnames van Sága hebben we ons met de groep in DeSingel opgesloten. We leven allemaal héél dicht op elkaar momenteel.Ik verlang dus veeleer naar alleen zijn.

What if God was one of us?

Frateur: (Zonder aarzelen) God ís een van ons. Meer zelfs: God, dat zijn wij. God zit in onszelf: het is het kunnen koesteren van iets, de hemel kunnen zijn voor een ander. Voor de duidelijkheid: dat dat er zo vlot uitkomt, is níét omdat ik zo uitvoerig over de teksten van Joan Osbourne heb nagedacht. Ik heb er net een column over moeten schrijven voor het blad van de Christelijke Mutualiteit, vandaar. (Lacht)

Where is the what if the what is in why?

Frateur: Dat lijkt me een retorische vraag. (Lacht) Volgende!

Do you know what it feels like to be the last one to know the lock on the door has changed?

Frateur: Absoluut niet. Wie schrijft zo’n teksten eigenlijk?

What do you want from life?

Frateur: Je wordt filosofischer met de minuut. (Lacht) Wat ik van het leven wil? Ik probeer er zoveel mogelijk uit te halen als ik er in kan steken. Ik geloof in de filosofie van Sartre: je moet je leven zinvol máken.

What is the ugliest part of your body?

Frateur: Het lelijkste en tegelijk het mooiste is mijn brein, denk ik. De plek van de donkerste gedachten en grootste frustraties, maar ook van het liefhebben en de schoonheid. Op dat vlak valt er weinig tegen Frank Zappa in te brengen.

Should I stay or should I go?

Frateur: Jij mag blijven, hoor, maar ik ga er vandoor. Sága roept!

Met dank aan Tom Jones, Oasis, Elvis Presley, Joan Osbourne, Moloko, Enrique Iglesias, The Tubes, Frank Zappa en The Clash voor de vragen.

(G.Z.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content