Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

WAPENS VOOR MASSAMISLEIDING

23.10 – CANVAS

‘Er waren twee oorlogen in Irak. De ene werd uitgevochten met soldaten, bommen en een afschrikwekkende militaire macht, de andere met camera’s, satellieten, journalisten en propagandatechnieken. De ene was een poging om wapens voor massavernietiging te vinden, de andere gebruikte wapens voor massamisleiding.’ Aan het woord is Danny Schechter, een van de meest vooraanstaande mediacritici van de Verenigde Staten. Schechter is een oude rot in het journalistenvak: hij stond mee aan de wieg van CNN en werkte daarna jarenlang bij de nieuwsdienst van ABC, een van de grootste Amerikaanse zenders. Omdat hij zich steeds minder kon vinden in de trend naar infotainment en ‘lichter’ nieuws, verliet hij de mainstream media om een onafhankelijke maatschappij op te richten, Globalvision. Sindsdien houdt hij de nieuwsuitzendingen van de grote Amerikaanse zenders tegen het licht en schrijft hij zijn bedenkingen neer op het internet (op www.mediachannel.org) en in boeken.

In de aanloop naar en bij de start van de oorlog in Irak ging Schechter dagenlang voor zijn tv zitten, om de verslaggeving te vergelijken. En hij kwam tot een vernietigende conclusie: ‘Hoewel er tientallen tv-zenders en andere media waren, vond ik weinig originele stemmen. Integendeel: ik zag vooral een doordringende patriottische eensgezindheid, die de oorlog eerder ‘verkocht’ aan de kijkers dan ze er verslag over uitbracht. Als Amerikanen of mensen uit de rest van de wereld zich tégen de oorlog uitspraken, kwamen die opinies zelden aan bod.’ Schechter besloot daarom om de wapens van de media tegen de media zelf te richten: hij maakte WMD: Weapons of Mass Deception, een film waarin hij de ‘oorlog om het nieuws’ tot op de bodem analyseerde. De originele documentaire, die in de VS in de bioscoop kwam, duurde bijna twee uur, maar voor tv werd er een verkorte versie van een uur gemaakt. Canvas zendt die vanavond uit. Een must voor wie met grote ogen heeft zitten kijken naar Outfoxed, de docu over de subjectieve berichtgeving van Fox News.

H5N1: Het vliegende virus Wij hebben onderhand onze buik meer dan vol van alle vogelgriephysterie, maar mocht u daar anders over denken: Over Leven zet alle info rond H5N1 nog eens op een rijtje (21.05 – Canvas) The Sinking of the Estonia Documentaire over de ramp met de Estonia, de autoferry die eind 1994 met 1000 passagiers aan boord zonk in de Baltische zee (21.45 – Canvas) Open en bloot Ietsje frivoler: de heruitzending van het magazine over seks en relaties. De eerste aflevering draait rond kinky seks (23.00 – Kanaaltwee).

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content