20.30 – BBC 1

WALKING WITH DINOSAURS

Luidruchtig, niet bijzonder snugger en zo lomp dat ze in een mum van tijd zijn uitgestorven. Neen, niet de gebroeders Grootaers op een familiebarbecue, maar de nieuwe dada van de BBC. Net als Steven Spielberg kwam de Britse zender er namelijk achter dat uitgestorven leven op het scherm de kassa doet rinkelen. Naar de prestigieuze BBC-reeks Walking With Dinosaurs keken wereldwijd zo’n 660 miljoen mensen. Dat leverde de omroep een slordige 47 miljoen euro op. Daarom vangt de zender vanaf vanavond aan met Walking With Monsters, een serie die thuishoort in de prestigieuze reeks met Walking With Dinosaurs, Walking With Beasts en Sea Monsters. Monsters vertelt het verhaal van de bizarre wezens die de plak zwaaiden over onze planeet miljoenen jaren voor er nog maar sprake was van dinosauriërs.

De serie start vier en een half biljoen jaar geleden, in de ruimte. Net na de Big Bang begint het leven zich op onze planeet langzaam te ontwikkelen. Wie zich altijd afvroeg of we echt wel van de apen afstammen, krijgt een nog meer revolutionair antwoord: vreemde creaturen als Arthropods en Anomalocaris (een insect van drie meter!) die de eerste huurders waren van de aarde, zouden al de blauwdruk gevormd hebben voor al wat vandaag ademt op deze aarde. Door middel van morphing-technologie worden de wezens weer tot leven gewekt. De voice-over in de documentaire is van acteur Kenneth Branagh, die net als in de vorige series opnieuw zijn beste David Attenborough-impressie neerzet. Er is al heel wat inkt gevloeid over de serie: de BBC zou zich volgens wetenschappers te veel baseren op speculaties en flashy animaties. De makers zijn het daar niet mee eens: ‘We willen écht niet wachten tot die profs in hun ivoren toren tot een eenduidige evolutietheorie komen’, antwoorden ze. ‘De kans is groot dat we nooit het fijne zullen weten van prehistorisch leven. Zolang niet bewezen is dat wij fout zitten, vertellen we dus geen leugen.’

First To Die Vierdelige Amerikaanse thrillerreeks, gebaseerd op de bestseller van James Patterson, over een mysterieuze moord op een pasgetrouwd koppel (22.35 – Kanaaltwee) Russian Godfathers – The Fugitive Reeks over de echte machthebbers van Rusland. In de eerste aflevering staat miljardair Boris Berezovsky centraal (23.00 – BBC2) Ten Minutes of Silence for John Lennon Korte documentaire over de herdenkingsceremonie in Central Park voor John Lennon (23.58 – Ned3) The Weather Underground Documentaire over enkele subversieve Amerikaanse studenten die in de jaren ’60 onder de naam The Weathermen een vuist maakten tegen de gevestigde orde.

(G.V.A.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content