The Boss maakt met ‘Devils & Dust’ zijn meest spirituele album op datum. En wat voor een!

DEVILS & DUST

COLUMBIA/SONY

In concert: 30/5 Vorst-Nationaal, Brussel

Bruce Springsteen ****

Na de ouderwetse Bruce Springsteen-plaat The Rising, sluit Devils & Dust aan bij de uitgepuurde folk van Nebraska en The Ghost of Tom Joad. Maar meer nog ligt ze in de lijn van Tunnel Of Love, het album bij uitstek dat de twee kanten van Bruce Springsteen verzoent. Dust roept de sfeer weer op van Tom Joad uit Grapes Of Wrath van John Steinbeck. Dat boek zit onder een dikke laag stof, het stof van de vluchtweg – de vlucht uit de depressie. Zo is Dust een metafoor voor de strijd van het individu met de maatschappij, een favoriet thema van twee van Springsteens all time heroes: Woody Guthrie en Bob Dylan. Devils slaat dan weer op de worsteling van de mens met zijn eigen ziel. Daarvoor staat Silver Palomino centraal, een ijzingwekkend lied waarin een jongen van 13 de dood van zijn moeder verwerkt. Wie Springsteen een ouwe pathetische rocker vindt, krijgt hier lik op stuk. Springsteen zweert die kant van zichzelf evenwel niet af, neen, op het John Mellencamp-achtige afleggertje All The Way Home gaat hij er even volledig in op. Maar heeft hij ooit rootsier geklonken dan in Maria’s Bed? Ry Cooder meets The Rolling Stones, en de viool van Soozy Tyrell boort zich ook nog eens meedogenloos door de weekste plekken van je hart. Springsteen doet dat nog eens over in de indrukwekkende afsluiter Matamoros Banks, waarmee hij werkelijk iedereen murw slaat.

De E Street Band laat zich – net als op Tunnel Of Love – maar sporadisch horen, met spaarzame gastrollen van Dan Federici en echtgenote Patti Scialfa. Springsteen componeerde de liedjes op zijn akoestische gitaar, maar verkoos ze stijlvol aan te kleden naargelang van het seizoen. Hier eens een verloren trompet, daar een tamboerijn, ginds een steel gitaar, een strijkensemble en huilerige koortjes.

Devils & Dust etaleert met verve de kracht van Springsteen: hij is een real life storyteller. Het is zijn meest spirituele album. Hij houdt zielsveel van zijn land – precies daarom is hij er zo scherp voor. Growin’ up, zong hij ruim 30 jaar geleden. Welaan: waardiger dan met Devils & Dust kan een singer-songwriter in de nadagen van zijn carrière niet ouder worden. Grootse Plaat van een Groot

Artiest.

Eddy Hendrix

Eddy Hendrix

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content