Zoals we ondertussen gewoon zijn, is ook Christopher Nolans derde Batmanfilm, The Dark Knight Rises, gehuld in een waas van mysteries en geruchten. Wij scheiden zekerheid van onzekerheid.

Vanaf 25/7 in de bioscoop.

ZEKER

Christian Bale kruipt voor de derde en laatste keer in de huid van miljardair Bruce Wayne en diens alter ego Batman.

Morgan Freeman, Gary Oldman en Michael Caine zijn opnieuw van de partij als respectievelijk wetenschapper Lucius Fox, flik Jim Gordon en trouwe butler Alfred.

Slechterik van dienst is Bane, een kolossale spierbundel die zijn buitengewone kracht te danken heeft aan een drug die hij via een maskertje inademt. Hij wordt vertolkt door Tom Hardy, die eerder meespeelde in Nolans Inception.

Anne Hathaway duikt op als meester-dievegge Selina Kyle, beter bekend als Catwoman.

Een andere nieuwkomer is Joseph Gordon-Levitt. De (500) Days of Summer-ster vertolkt een jonge, ambitieuze politieagent.

Nolans vaste cinematograaf Wally Pfister bevestigde dat meer dan 50 minuten van het beeldmateriaal op het gigantische imax-formaat werd geschoten. Ter vergelijking: voorganger The Dark Knight bevatte slechts vier imax-sequenties.

Nolan heeft al meermaals onderstreept dat dit de allerlaatste Batman is die hij regisseert: ‘Met The Dark Knight Rises zeg ik vaarwel tegen een universum waarin ik bijna een decennium heb vertoefd. De film is een waardig afscheid dat niemand zal teleurstellen. Ik kan het weten, want ik ben mijn strengste criticus.’

ONZEKER

Naar verluidt begint de film acht jaar na de finale van The Dark Knight, waarin Batman de misdaden van procureur Harvey Dent – alias Two-Face – op zich nam en vogelvrij werd verklaard.

De superheld zou opnieuw op het toneel verschijnen omdat Bane en zijn destructieve legertje misdadigers Gotham City dreigen te vernietigen.

Het is nog onduidelijk of Catwoman een van Banes vele hulpjes is, onafhankelijk opereert of onverwachts Batmans bondgenote blijkt.

Marion Cottilard neemt een van de mysterieuzere personages voor haar rekening. De actrice speelt Miranda Tate, lid van de raad van bestuur van Wayne Enterprises. Sommigen beweren dat zij simpelweg Bruce’ nieuwe love interest is, terwijl anderen fluisteren dat het om Talia Al Ghul gaat, de dochter van Batman Begins-nemesis Ra’s Al Ghul.

Over Ra’s gesproken: Liam Neeson reageerde wel heel dubbelzinnig toen we hem ten tijde van The Grey vroegen of de geruchten klopten dat hij dit personage opnieuw zou vertolken.

Aangezien Nolan deze film als ‘het einde van een lange reis’ omschrijft, schieten theorieën over de uiteindelijke afloop als paddenstoelen uit de grond. Zou hij de ballen hebben om Batman af te maken (in de comics staat Bane bekend als de man die Batmans rug brak)? Of zou de superheldenfakkel worden overdragen aan Joseph Gordon-Levitts personage, met als resultaat een Batman 2.0?

(S.T.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content