VRAAG HET AAN VINCENT BYLOO

Leuk programma hoor, Sorry voor alles, maar ik krijg stilaan het onaangename gevoel dat je nérgens meer veilig bent voor camera’s. Jij slaagt er zelf al jaren in om volslagen onbekend te blijven, dus hoe doe je dat tegenwoordig, uit het zicht van de media blijven?

Inge Cogniteau, Nergenshuizen

> Ik begrijp je bezorgdheid, Inge. Je kunt de straat niet meer op of je strúíkelt over de cameraploegen. De tijd dat alleen ’s lands intelligentsia met haar toet op tv mocht, is definitief voorbij. Vandaag pleuren televisiezenders eender welke stoethaspel op de buis – bij VTM mogen ze zelfs Is er wifi in Tahiti? presenteren. En toch Inge, voor mensen zoals jij die liever niet op het kleine scherm verschijnen, volstaat het om deze handige vuistregels na te leven.

1. Blijf nog zeker tot eind deze maand weg van zonnige terrasjes. Grote kans dat je nog vóór je tweede gin-tonic wordt geïnterpelleerd door reporters van achtereenvolgens Het journaal, Terzake én De afspraak die allemaal dezelfde feelgoodreportage over de nazomer komen draaien.

2. Vermijd de stadskern van Tienen. Luc Haekens is heus niet de enige reporter die er zijn schrale vierdewereldquotes komt rapen.

3. Vermijd Molenbeek. Tenzij je, na tegengehouden te zijn door een politiepatrouille en twee interventie-eenheden, ook nog eens omvergelopen wilt worden door een cameraploeg van Eric Goens.

4. Stel je vakantie naar Amatrice uit tot ná het kerstverlof. De kans bestaat dat Ann De Bie er nog opduikt voor een breaking reportage over gindse aardbeving in Het journaal.

5. Ga nooit naar de spoed met letsels aan intieme lichaamsdelen. In Spoed 24/7 verschijnen omdat je tijdens het intiem scheren een ader in je lies hebt geraakt, is al gênant. Vier camera’s die vanuit verschillende standpunten inzoomen op je anale fistel is nog net iets gênanter.

6. Ga in het buitenland nooit in op vragen van louche patsers die Engels praten met een Antwerps accent. Het is wis en zeker Axel Daeseleire die voor Axel opgelicht vraagt of je ‘astemblief wilt doen alsof ge mijnen iPhone of mijne portefeul pikt, ’t is veur den teevee’.

7. Wat je ook doet, blijf dit najaar uit de buurt van Gert Verhulst. Sta je náást Gert Verhulst, dan is het meestal te laat en bén je al op tv. Zit je niet in het panel van Zeg eens euh, Het grootste licht of Het zijn net dieren, check dan of er niet ongemerkt een hond op je hand is gaan zitten. Bedank ook vriendelijk voor de eer als hij vraagt of je eens zijn garde wilt zien.

8. Omgekeerd valt het net aan te raden om het gezelschap op te zoeken van Frank Dingenen, Frank Molnar of Michel Follet. Zo herleid je de statistische kans om op tv te komen tot bijna nul!

Telenet gaat binnenkort tussen televisieprogramma’s gepersonaliseerde reclame uitzenden, gebaseerd op ons kijkgedrag. Hoe werkt dat dan, en moet ik me zorgen maken over mijn privacy?

Koen Van Dessel, Mol

> Simpel, Koen. Kijk je veel naar Studio 100 TV, dan zul je nog vaker dan gewoonlijk reclame voor de boterhamdozen van K3 te zien krijgen. Ben je verslaafd aan documentaires op Canvas, dan mag je reclame voor bruine hemden, zwarte knielaarzen en swastikatattoo’s verwachten. En zap je al eens langs Ment TV, dan zullen adverteerders je wellicht bestoken met spotjes voor Prozac en de Zelfmoordlijn.

Kortom, Koen: het werkt een beetje op dezelfde manier als de Google-advertenties die je computer genereert op basis van je surfgedrag, en daar zijn we inmiddels óók aan gewoon geraakt. Enfin, behalve die advertenties voor het XL-assortiment van Durex en die vervelende pushberichten om me aan te sluiten bij Mensa ondervind ik daar zelf toch weinig last van.

Stuur uw vragen naar Vincent Byloo: vraaghetaanvincent@knack.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content