Mark Robson met Frank Sinatra, Trevor Howard, Raffaella Carra VS 1965 14.45 – VTM

Gooi elementen als ‘ontsnapping’, ‘WO II’ en ‘krijgsgevangen’ op de filmquiztafel en je belandt automatisch bij The Great Escape. Ook schrijver David Westheimer speelde leentjebuur bij de Steve McQueenklassieker voor zijn bestseller Von Ryan’s Express, hier geadapteerd tot een denderend actieavontuur op rails.

The Voice. De magneet van deze ambitieuze genrefilm is Frank Sinatra. Samen met The Manchurian Candidate behoort dit tot de top uit de post-Rat Packperiode. Sinatra is Ryan, een bikkelharde luchtmachtkolonel die samen met majoor Trevor Howard en 400 krijgsgevangenen in een Italiaans kamp een gedurfd plan opvat: ontsnappen door een Duitse legertrein te kapen om ermee naar Zwitserland te vluchten.

Bye byeCinemaScope. Want voortaan werd dat Filmed in Panavision. Ook Sinatra werkte liever met de nieuwe Panavisionlenzen in plaats van met die van CinemaScope. Niet dat de kwaliteit er in dit breedbeeldspektakel onder lijdt. Dat kon ook moeilijk anders met William Daniels achter de camera, de man die Garbo hulde in glamoureus chiaroscuro.

Mark Robson. Sinatra botste regelmatig met regisseur Robson. Maar Robson – hij debuteerde als assistent van monteur Robert Wise bij Citizen Kane en bracht later Hollywood aan het trillen met Earthquake – had geen lessen te nemen als het aankwam op spannende actie. De finale, met de trein bovenop een Alpenviaduct terwijl hij door Messerschmitts onder vuur genomen wordt, is puur opwindend escapisme.

To Have and Have Not**** Howard Hawks, VS 1944. De fameuze ‘You do know how to whistle?’-scene is slechts een van de memorabele hoogtepunten van deze legendarische en briljante Humphrey Bogart-Lauren Bacallklassieker. Hawks’ antwoord op Casablanca is bovendien razend onderhoudend (15.00 – BBC2) Rio Lobo*** Howard Hawks, VS 1970. De zwanenzang van Hawks. Dit is geen meesterwerk zoals Rio Bravo, maar deze klassieke western met John Wayne die orde op zaken stelt in een door een corrupte sheriff gecontroleerd stadje in Texas blijft typisch hawksiaans door de bittere humor (16.40 – BBC2) Het Rode Korenveld*** Zhang Yimou, China 1987. Yimous overrompelende debuut, een sensueel plattelandsepos over een jonge maagd (Gong Li) die uitgehuwelijkt wordt aan een lepralijder en eigenaar van een sorghumwijnstokerij, is tegelijk lyrisch, sensueel en wreed. En het reveleerde hem als een virtuoos stilist en colorist (00.25 – Canvas).

Luc Joris

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content