Vlaanderen Muziekland

GEENA LISA. 'Neem onze vrijdagavondontspanning niet van ons af!'

Vrijdag 9/7, 20.35 – één

Een zomer zonder Vlaamse muziek-kermis? Het had niet veel gescheeld. Nadat vtm voor het eerst sinds twintig jaar de kelk aan zich laat voorbijgaan, laat één Geena Lisa alsnog Vlaanderen Muziekland presenteren, een nieuw liedjesprogramma met een Europees tintje. ‘We mogen er best fier op zijn dat België vanaf 1 juli het Europees voorzitterschap op zich neemt’, meent Geena Lisa. ‘Daarom kijken we elke aflevering over de landsgrenzen naar populaire liedjes uit andere lidstaten zoals Italië in de eerste aflevering. Vlaamse artiesten als Tom Dice, K3 en Regi en Stan Van Samang zullen naast hun eigen hits ook de favoriete Italiaanse klassiekers van de Radio 2-luisteraars brengen.’

Wat voor Italiaanse klassiekers mogen we dan zo al verwachten?

Geena Lisa: Il volo van Zucchero, La solitudine van Laura Pausini, Se bastasse una canzone van Eros Ramazzotti, l’Italiano van Toto Cutugno en Genti di mare van Umberto Tozzi natuurlijk, maar ook recentere zaken zoals L’ombelico del mondo van Jovanotti en uiteraard A far l’amore comincia tu van Rafaella Carra. Je weet wel: ‘Scoppia scoppia mi sco!’ Stuk voor stuk mee-zingers. Ze gaan tijdens die liedjes mijn micro moeten uitzetten. (Lacht) In het begin van elke uitzending geef ik trouwens het goede voorbeeld door zelf een Europees nummer te brengen.

Jullie gaan helemaal live?

Geena Lisa: Yep. Elke uitzending wordt uitgezonden vanuit een andere Vlaamse stad. We beginnen in Dendermonde en daarna volgen Kortrijk, Roeselare, Sint-Niklaas, Mechelen, Turnhout, Aalst en Lier. Het is de bedoeling om de mensen die er komen een heus stadsfestival te bieden. En met de Europese gedachte in het achterhoofd discrimineren we niemand. Elke Vlaamse artiest die bereid is om live met onze band op te treden, is welkom.

We zien nog wel geen namen als Daan of Stijn op de affiche. Komen er ook alternatieve artiesten in ‘Vlaanderen Muziekland’?

Geena Lisa: Ik weet dat de uitnodigingen ook naar hun managers zijn gestuurd, maar bij mijn weten blijft het stil vanuit die hoek. Maar dat komt misschien omdat hun agenda wordt ingenomen door de zomerfestivals. Het is zeker niet zo dat we artiesten te weinig hebben. De telefoon van producent Henk Vermeulen staat roodgloeiend sinds bekendraakte dat Vlaanderen muziekland er komt. Het is immers de enige kans voor Vlaamse artiesten om hun muziek aan de man te brengen.

En de toekomst ziet er met alle besparingsdreiging nog minder rooskleurig uit. Ben jij als ongekroonde koningin van het vrijdagavondentertainment in rouw?

Geena Lisa: Ik vind dat uiteraard zeer jammer. Zo heb ik me dit voorjaar kostelijk geamuseerd als teamkapitein van De generatieshow, maar zoals het er nu naar uitziet, keert dat programma niet terug. Dit najaar kunnen artiesten nog terecht bij een nieuw Peter live-seizoen, maar ook dat is daarna afgelopen. Dat neemt niet weg dat entertainment op de openbare omroep volgens mij belangrijk is. Misschien moet het publiek maar eens van zich laten horen: ‘Neem onze vrijdagavondontspanning niet van ons af!’

(H.V.G.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content