‘Ex Drummer’ mag dan de zoveelste miskleun zijn, wij geven de hoop op kwaliteitscinema van eigen bodem nooit op. Een vooruitblik op zes Vlaamse filmpjes die in 2007 wél het verschil zouden kunnen maken.

Ben X

Regisseur: Nic Balthazar schreef theaterrecensies voor De Morgen, werkte mee aan cultuurprogramma’s zoals Ziggurat, maar is vooral bekend als de presentator van Filmfan op Canvas. Zijn eerste eigen film is een adaptatie van zijn eigen boek Niets is alles wat hij zei, dat hij ook al bewerkte tot het toneelstuk Niets.

Verhaal: Ben is een vreemde snuiter die zich vastklampt aan een reeks vaste rituelen. Hij lijkt geobsedeerd door ‘virtual games’ en ‘chatboxes’. Hij lijdt aan een moeilijk zichtbare vorm van autisme. Op school wordt hij constant gepest door twee verschrikkelijke kerels. Wanneer Bens broek naar beneden wordt getrokken, loopt het helemaal uit de hand. De jongeman vat een plan op: hij heeft het over een ‘moord’.

Wat we hopen: Jean-Luc Godard, François Truffaut, Peter Bogdanovich: het lijstje van filmcritici die de wereld verstomden toen ze zelf achter de camera kropen, is indrukwekkend. Wie weet, schuilt er in Nic ook een rasfilmer.

Wat we vrezen: Wat werkt in boekvorm en op het podium, laat zich daarom nog niet probleemloos naar het witte doek vertalen. Voor elke Who’s Afraid of Virginia Woolf? bestaat er een Proof.

Release: 9 september

Khadak

Regisseur: Leuvenaar Peter Brosens raakte jaren terug in de ban van de Mongoolse steppe en draaide er drie documentaires: City of Steppes, State of Dogs en Poets of Mongolia. Ditmaal draaide hij samen met zijn echtgenote Jessica Woodworth een echte fictieprent, die op verschillende internationale filmfestivals in de smaak én in de prijzen viel.

Verhaal: Bagi is een jonge schaapherder die vaak visioenen en epileptische aanvallen krijgt. Zijn nomadenfamilie gelooft dan ook dat hij later sjamaan zal worden. Als de overheid hem en zijn gezin verplicht naar een klein mijnstadje te verhuizen, leert hij een knappe dievegge kennen. Samen zullen ze een adembenemende revolutie ontketenen.

Wat we hopen: Een majestueuze meditatie over heden en verleden, mythe en realiteit. Een visueel bezwerend pareltje, dat terecht bekroond werd als beste speelfilmdebuut op het jongste Filmfestival van Venetië.

Wat we vrezen: Antropologische arthousecinema van de saaiste soort. Is er na Urga nog één interessante film over de Mongoolse steppe gedraaid?

Release: 21 februari

Dagen zonder lief

Regisseur: Felix Van Groeningen, de Gentse rasfilmer die vriend en vijand verbaasde met zijn sfeervol lowbudgetdebuut Steve + Sky. De prille cineast speelde ondertussen mee in Aalst van theaterproductiehuis Victoria, maar is nu klaar met zijn tweede boreling.

Verhaal: Vijf bevriende mid-twintigers uit een Vlaamse provinciestad zijn elkaar door de jaren uit het oog verloren. Wanneer een van hen onverwacht terugkeert uit New York, zoekt de bende elkaar weer op. Maar de tijd heeft duidelijk niet stilgestaan. Kurt en Blonde Kelly hebben samen een kindje, Frederic danst braafjes naar de pijpen van zijn rijke vriendin en hun maat Patrick is niet meer.

Wat we hopen: De meest getalenteerde jonge Vlaamse leeuw overtreft de stoutste verwachtingen. Hij maakt korte metten met de schoonheidsfoutjes van zijn debuut en slaagt bovendien in een mission impossible inzake cinema van eigen bodem: ons tot tranen toe bewegen.

Wat we vrezen: Een vlak verfilmd theaterverhaaltje. Toneelmaker Arne Sierens sleutelde mee aan het scenario en de jonge cast stond vaker op de bühne dan voor de camera. Als dat maar goed afloopt!

Release: 21 maart

De laatste zomer

Regisseur: De 26-jarige Joost Wynant uit het Vlaams- Brabantse Loonbeek kan je niet echt een groentje noemen. Als tiener speelde hij mee in Rosie, het opmerkelijke debuut van Patrice Toye. Zijn Rits-afstudeerproject De laatste zomer won de Canvasprijs en werd nu herwerkt tot langspeler.

Verhaal: Rik, Tim, Roel en Bart wonen in een klein Vlaams dorpje waar werkelijk niks te beleven valt. De 17-jarige ‘vrienden voor het leven’ doden de tijd door allerhande kattenkwaad uit te halen. Wanneer een van hen in de ban raakt van de raadselachtige Sandrine, komt de vriendschap van de jongens onder druk te staan. En dat allemaal tijdens een verpletterende hittegolf.

Wat we hopen: Een geslaagde Vlaamse ‘coming of age’-prent! Het zou al die huiveringwekkende herinneringen aan Boys en andere Ad Fundums uit ons geheugen wissen.

Wat we vrezen: Te veel bemoeienissen van producent Frank Van Passel. Zijn eigen Villa des roses kan bezwaarlijk een pareltje genoemd worden en wie kop of staart krijgt aan de bioscoopbewerking van het door hem geproduceerde Koning van de wereld verdient een prijs.

Release: 20 juni

Man zkt. vrouw

Regisseur: Miel Van Hoogenbemt mag dan al 48 zijn, toch is deze romantische komedie nog maar zijn tweede fictieprent. De man blikte voordien documentaires en tv-series in. Zijn langspeeldebuut Miss Montigny – met de intrigerende Sophie Quinton als een kaasverkoopster die deelneemt aan een schoonheidswedstrijd – haalde amper de Vlaamse zalen.

Verhaal: Het zit de gepensioneerde schooldirecteur Leopold Vossius niet bepaald mee. Hij moet met pensioen, zijn maîtresse maakt een einde aan hun relatie en zijn huishoudster wil terug naar haar geboorteland. Zijn ongevraagd behulpzame buurman Julien schrijft de pechvogel in op een datingsite. Al snel stromen de mailtjes van geïnteresseerde dames binnen en Leopold gaat ervoor.

Wat we hopen: Een Vlaamse komedie die – op de juiste momenten – op onze lachspieren werkt. Vertederende scènes die echt onze gevoelige snaar weten te raken, leveren trouwens bonuspunten op!

Wat we vrezen: Hoofdacteurs Jan Decleir en Wim Opbrouck zien hun kans schoon om de Vlaamse lachfilmtraditie verder de dieperik in te duwen. Moeten we iemand aan Iedereen Beroemd! en Team Spirit herinneren?

Release: 22 augustus

Small Gods

Regisseur: Brusselaar Dimitri Karakatsanis won met zijn kortfilm Le Guide de Canvasprijs en maakte daarna naam in de reclamewereld. In 2005 vatte hij samen met zijn broer Nicolas, de beloftevolste cameraman van België, het plan op om een zelfgefinancierd en zelfgeschreven langspeelproject te draaien.

Verhaal: Elena ligt in het ziekenhuis na een verschrikkelijk verkeersongeluk waarbij ze haar zoontje verloor. Op een dag ontvoert de mysterieuze David de depressieve jongedame. Ze reizen in een camper door een onherbergzaam niemandsland en ontmoeten de gekste figuren. Wanneer de ongelukkige Sara met het duo meereist, verandert de dynamiek binnen het groepje loners helemaal.

Wat we hopen: Een aan het werk van Gus Van Sant, David Lynch en George ‘Mad Max’ Miller herinnerende roadmovie. Een hallucinante trip doorheen de Vlaamse wastelands.

Wat we vrezen: Holle mooifilmerij. Visueel vernuftige reclamefilmers staan niet altijd garant voor degelijke fictielangspelers. ‘En Ridley Scott dan?’, horen we u roepen. ‘Hebt u de recentste creaties van zijn jongere broer Tony ‘migrainemontage’ Scott gezien?’, antwoorden wij dan.

Release: September.

Door Steven Tuffin

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content