Dimitri Dewever medewerker Trends

Vlieg kniezwevend laag door haarspeldbochten en veer aan een rotvaart opnieuw overeind in MotoGP 14.

ACHTERGROND

De voorbije vijftien jaar is de officiële gamelicentie van het wk grand-prixmotorracen al bij verschillende uitgevers en ontwikkelaars terechtgekomen. Geen enkele studio benaderde de sport op een even gepassioneerde manier als het Italiaanse, in racegames gespecialiseerde Milestone. Nadat de MotoGP-reeks de voorbije jaren bijna naar de verdoemenis geholpen was door het Japanse Capcom, neemt Milestone opnieuw het stuur stevig in handen en introduceert het MotoGP op de PlayStation 4.

ABSURD REALISME

De manier waarop je de achttien circuits uit het huidige MotoGP-seizoen virtueel kunt berijden, tart alle verbeelding. Het spel onthoudt van elke motorrijder de rij- en stuurlijnen op de weg, zodat bij de daaropvolgende rondes het tarmac op die plaatsen donkerder kleurt en dynamischer reageert – door het achtergebleven rubber van de motorbanden. Wie vanuit helmperspectief kijkt, hoort de motorgeluiden gedempt, zoals in een echte helm. De op schaal nagebouwde circuits zijn zo realistisch dat échte MotoGP-rijders (zoals Gino Rea) het spel gebruiken om elke bocht en nuance uit het hoofd te leren.

EXTRA RACESNOEP

In carrièremodus start je in Moto3, je stoot door naar Moto2 en eindigt in de GP-categorie. Wie daar de tijd of het geduld niet voor heeft, kan ook aan de slag met korte wedstrijden, tijdritten en uitdagingen. Speelt u liever tegen menselijke spelers? Dat kan met twaalf deelnemers online, of met een vriend of vriendin offline in splitscreen. Eenmalig leuk, maar daarna volstrekt overbodig is de Safety Car-modus, waarbij je de circuits verkent achter het stuur van een BMW M4: de officiële veiligheidswagen van dit MotoGP-seizoen. Motofreaks kunnen ook momenten en korte scenario’s van het vorige seizoen spelend herbeleven.

VERDICT

Snelheidsfreaks kunnen opgelucht ademhalen. MotoGP 14 brengt de bekende racefranchise opnieuw op kruissnelheid. Vooral op PS4 zorgen de dynamische racetracks, de realistische besturing en vooral de grafische voorstelling van de circuits, motoren en rijders voor een in het genre zelden geziene authenticiteit. Als de makers in een volgende episode eindelijk ook eens komaf maken met de nog steeds erg steriele achtergronden, robotische omstanders en kunstmatige horizonlijnen, dan zou dit – na the real thing – wel eens de meest echte motorervaring ooit kunnen worden. Blinde aanrader voor motor- en racesimulatorfans.

MOTOGP 14

PC, PS3, PS4, XBOX 360

BIG BEN INTERACTIVE

GAMEPLAY ****

GRAFIEK ***

GELUID ***

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content