Maandag 8/6, 22.00 – één

Als de studenten neurotische neigingen beginnen te vertonen en de geur van een platgewalste festivalweide u in de neusgaten kruipt, maken de mediahuizen zich op voor de zomerprogrammering. Als afsluiter van de tv-avond brengt één dit jaar het nieuwe praatprogramma Villa Vanthilt, waarin gastheer Marcel Vanthilt telkens enkele gasten ontvangt. Zijn verplaatsbare villa staat de eerste weken – tot de start van de Tour – in Gent, en vanaf eind juli in Hasselt.

Je villa lijkt niet echt op het traditionele vakantiehuis.

Marcel Vanthilt: De setdesigner heeft het huis dat het designerechtpaar Eames in 1949 in Santa Monica (Los Angeles) liet neerpoten zo goed mogelijk proberen na te maken. Hij is daarin erg ver gegaan, want zelfs alle meubels in de villa zijn van Eames. Het design doet aan Mondriaan denken, maar de villa is warm en gezellig genoeg voor een praatprogramma.

Wordt ‘Villa Vanthilt’ meer dan een zomerse talkshow?

Vanthilt: Ja, in die zin dat het programma dit jaar volledig live wordt uitgezonden. We willen sneller op de actualiteit kunnen inspelen, en op de dag van de uitzending onderwerpen aansnijden. Dat kunnen belangrijke of pietluttige thema’s zijn, van de regeringsformatie tot een duivenmelker die net een hoofdprijs gewonnen heeft. Op voorhand kunnen wij dergelijke acties wel een beetje plannen, maar a l’improviste kan er altijd iets fout-lopen. Dat zou jammer zijn, maar ik heb het volste vertrouwen in de magie van de televisie.

Welke ingrediënten blijven er dan wel behouden?

Vanthilt: Naast die actuele thema’s zullen er ook gasten langskomen die we vooraf al kunnen vastleggen. Dat noem ik de Karel De Guchten van de actualiteit: boeiende mensen die regelmatig in de actualiteit komen en het goed kunnen uitleggen. Vooral politici, zangers en acteurs komen hiervoor in aanmerking, maar het is net die mix van persoonlijkheden die het programma anders maakt.

Wat is het verschil met ‘Zomer 2008’?

Vanthilt: Ten eerste de locatie: Zomer 2008 werd opgenomen aan het strand van Oostende, terwijl we met onze villa midden in de stad zitten. Mensen kunnen de villa effectief binnenstappen, in de tuin komen zitten of naar het orkest luisteren. Maar het grote verschil met Zomer 2008 of met De Laatste Show is dat we Villa Vanthilt niet alleen van maandag tot donderdag uitzenden, maar ook op zondagavond. Dan wordt Villa Vanthilt meer een showprogramma dan een praatprogramma, omdat we een rode draad gebruiken.

Zorgt zo’n programma op zondagavond voor extra stress?

Vanthilt: Zeker, omdat alles perfect moet zijn, maar we krijgen wel de vrijheid om ook buiten op te nemen. We willen op zondag vooral het publiek bij het programma proberen te betrekken zonder er een Fata Morgana-aflevering van te maken. Daarom zullen we in de vooravond een korte trailer op tv tonen, om aan te kondigen wat er die avond allemaal te gebeuren staat.

Tine Marguillier

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content