VERS VERNIS

Met BEFORE THE DAWN stak KATE BUSH twee jaar geleden moeiteloos haar performances uit de jaren zeventig naar de kroon.

Toen Kate Bush in 2014 voor het eerst in vijfendertig jaar nog eens van haar berg afdaalde en een Londens podium opschreed, reageerde de popwereld verrukt. Ga nu zitten voor het driedubbele livedocument Before the Dawn.

Tweeëntwintig avonden, zo lang kampeerde Kate Bush midden 2014 in de Hammersmith Apollo voor een ambitieus spektakel dat haar baanbrekende, multidisciplinaire performances van eind jaren zeventig moeiteloos naar de kroon stak. Before the Dawn, zoals de show heette, oversteeg de conventies van zowel opera, theater als popconcert.

Voor u het vraagt: deze audioregistratie (op drie cd’s of vier lp’s) krijgt geen gezelschap van een dvd. Dat schept onvermijdelijk een leemte, nog het meest in enkele nieuwe spoken word-passages die je, zonder visueel aanknopingspunt, veelal koud laten. Maar niet gekniesd: over drie omstandige acts staat de luisteraar een liefst tweeënhalf uur durende reis doorheen Bush’ wondere, sensuele, metafysische, kunstige wereld te wachten.

Act 1 rijgt zonder afgelijnd concept zeven songs aan elkaar. Daaronder het passionele Hounds of Love en het wat sprankeling ontberende Running Up That Hill (A Deal with God), maar ook een beeldschoon Never Be Mine, een song die in 2014 niet eens voor het publiek werd gebracht en dus uit een repetitie moet zijn geplukt. King of the Mountain, de storm die naar de tweede act leidt, woelt en briest en blaast, als hoogtepunt maar tevens definitieve geruststelling: Kate Bush, twee jaar geleden zesenvijftig, kan ondanks haar decennialange kluizenaarsschap nog steeds kraakhelder en krachtig zingen, én een publiek begeesteren. Het moet als met fietsen zijn.

Volgt: een volledige uitvoering van The Ninth Wave, de beklemmende songcyclus op kant twee van Hounds of Love uit 1985. Act 3 ontplooit tot slot de integrale suite A Sky of Honey, de tweede helft van de ‘comebackplaat’ Aerial uit 2005, met tweeënveertig minuten en tien secties in feite een plaat op zich. Opvallend: zoon Albert ‘Bertie’ McIntosh zingt Tawny Moon, het enige onuitgegeven nummer van de hele performance.

Samen met Never Be Mine hebben we het qua surprises dan gehad, want de voornaamste opmerking ziet u aankomen. Van een artieste die al eens tien jaar over een plaat doet, verwacht men niet dat ze haar kostbare arrangementen voor de gelegenheid even binnenstebuiten keert. Bush en gezelschap – The KT Fellowship, preciseert de hoes – beperken zich tot een verse vernislaag die alle nerven en knopen van de bekende songs zichtbaar laat. Niettemin: een hele trip.

THE KT FELLOWSHIP ****

Before the Dawn

artpop

Fish People

DOWNLOAD

Never Be Mine

King of the Mountain

A Sky of Honey

KURT BLONDEEL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content