Donderdag 3/11, 20.55 – VT4

Het proces van Ronald Janssen wees al uit dat de gruwel van de werkelijkheid de fictie overtreft. De scenario’s van het nieuwe seizoen van Vermist zijn gelukkig verzonnen, al werd het oor opnieuw te luisteren gelegd bij de cel Vermiste personen. ‘De scenario’s zijn weer een van de grote troeven’, vindt Joke Devynck die al voor de derde keer in de huid van speurder Tine Peeters kruipt. ‘Ze zijn strak, meeslepend en to the point. Bij Vermist heeft kwaliteit altijd geprimeerd. Weer Tine Peeters spelen voelde aan als een goedzittende jas nog eens uit de kast te halen, en na mijn intense rollen van de laatste tijd was dat erg aangenaam.’

Cathérine Kools’ personage Mily is niet meer van de partij, een gemis?

JOKE DEVYNCK: Bij de start van de opnames voel je dat je een collega mist, maar in onze sector, en zeker bij televisieproducties, zijn we nu eenmaal gewend aan het komen en gaan van mensen. Nu moet ik wel in mijn eentje opboksen tegen al dat testosteron in het speurdersteam. (Lacht) Maar maak je geen zorgen:

Tine staat haar mannetje.

Voor dit derde, en het aansluitend gefilmde vierde seizoen, zit Jan Verheyen weer op de regiestoel. Een plezier?

DEVYNCK: Absoluut, bij de voorstelling van een nieuw tv-seizoen is de crew altijd vol lof voor elkaar, maar zeker voor Jan zijn die woorden op hun plaats. Hij was destijds de bezieler van Vermist toen de opstart van deze serie voor VT4 lang niet evident was. Jan weet als geen ander hoe hij rond zich kwaliteit kan verzamelen. Zo is bijvoorbeeld Joël Vanhoebrouck (die ook Dubbelleven regisseerde; nvdr.) opnieuw van de partij, zowel een goede acteurs- als beeldregisseur.

Zondag 6 november komt de laatste aflevering van ‘Het Goddelijke Monster’ op antenne. Met welk gevoel neem jij afscheid?

DEVYNCK: Een van grote voldoening. Ik had de boeken al gelezen en uiteraard de scenario’s, maar ook voor mij was het elke zondagavond spannend afwachten wat er te zien zou zijn. Tijdens de opnames voelde je al dat de makers alles uit de kast wilden halen en dat blijkt ook uit de montage. De drie verhaallijnen die uit de boeken gelicht zijn en ook de manier waarop die uitgewerkt zijn, geven volgens mij de kern van de Monstertrilogie mooi weer.

Deert het je dat het programma het publiek in felle voor- en tegenstanders verdeelde?

DEVYNCK: Laat ze maar schrijven, denk ik dan. Iedereen heeft recht op zijn of haar mening, maar dat sommigen die al vanaf de eerste aflevering klaar hebben, stoort mij toch. Mensen, geef iets nieuws toch wat tijd! Je hoort tv-makers wel eens klagen dat een programma alleen nog bij de eerste aflevering een kans krijgt, maar volgens mij mogen ze daar niet te veel mee bezig zijn. Anders beland je in een vicieuze cirkel en dat is dodelijk voor de creativiteit.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content