Onvoltooid verleden tijd – Het Canvasprogramma ‘Verloren Land’ is nu ook in boekvorm te krijgen – zonder kwaliteitsverlies.
Redactie Verloren Land, Canvas & Uitgeverij Van Halewyck, 223 blz. ‘Verloren Land’ is elke dinsdag te zien op Canvas, om 21.35.
Verloren Land was een van de vele programma’s van het vernieuwde Canvas die bij de recente uitreiking van de Vlaamse Televisiesterren schromelijk over het hoofd werden gezien. Net zoals Belga Sport of Weerwolven bracht Verloren Land in 2008 enkele uren ijzersterke televisie, maar waarschijnlijk vloog de documentairereeks te veel onder de radar om echt op te vallen. Of het tweede seizoen, dat deze week op Canvas begonnen is, even hoogstaand wordt als het eerste, moet nog blijken, maar het programma zou deze keer in ieder geval wel zichtbaarder moeten zijn. Niet alleen besteedt Radio1 elke week aandacht aan de uitzending in Stories, tegelijk met de start van Verloren Land II komt ook dit boek op de markt, waarin de zoektocht van enkele Bekende Vlamingen naar een geheimzinnige periode uit hun familiegeschiedenis wordt gereconstrueerd.
Nu is er de afgelopen maanden nauwelijks nog een tv-programma gestart zónder dat er ook een boek verscheen, en meestal waren die gedrukte gezellen niet bepaald onontbeerlijk. Verloren Land – Elke familie heeft zijn geheimen is gelukkig van een ander kaliber. De verhalen die verteld worden, zijn weliswaar niet nieuw (ofwel zaten ze in het eerste seizoen, ofwel komen ze in een van de volgende afleveringen aan bod) en zoals je van een Canvasboek mag verwachten gaat het merendeel van de pagina’s over de Tweede Wereldoorlog – slechts drie van de elf getuigen gaan terug naar WO I. Maar de redactie slaagt er net als op tv in om geschiedenis echt tastbaar te maken, door de gebeurtenissen te vertellen vanuit het oogpunt van de familieleden van de BV’s.
De interessantste stukken zijn dan ook niet de getuigenissen van de Bekende Vlamingen zelf, al geven die wel een mooi beeld van hoe ‘den oorlog’ in het modale Vlaamse gezin decennialang een taboeonderwerp is geweest. Het zijn vooral de reconstructies van de levensloop van bijvoorbeeld de opa van Roos van Acker, die lid was van het Geheim Leger van Eeklo, of de grootvader van Tom Waes, die soldaat was toen de Duitsers binnenvielen en naar een krijgsgevangenkamp meegenomen werd, die je als lezer beter inzicht geven in hoe het zestig of negentig jaar geleden echt was.
Stefaan Werbrouck
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier