Edwin en Ria hebben jarenlang op elkaar moeten wachten en als ze dan toch eindelijk samen kunnen zijn, wist Ria’s dementie de herinnering aan hun grote liefde uit. Hun kleindochter schreef er een sober, herkenbaar boek over.

Het verhaal van Nadine Ahrs grootouders begint in augustus 1945. Edwin heeft vier jaar in de Tweede Wereldoorlog gevochten. Hij is aan Stalingrad ontsnapt en omdat hij bang is om terug te keren naar Thüringen, dat door de Russen wordt bezet, zoekt hij onderdak bij zijn oom en tante in Hannover. Als hij zijn nichtje Ria terugziet, worden ze smoorverliefd. Alleen heeft Edwin thuis al een ander meisje beloofd dat hij na de oorlog met haar zal trouwen. Dus wordt de nieuwe liefde opzijgeschoven en trouwt Edwin met zijn verloofde.

Edwin en Ria vinden elkaar veel later terug in de wachtkamer van de dokter. Ria is intussen met een andere verminkte oorlogsveteraan getrouwd, een die te veel zuipt en haar mishandelt. Edwin probeert zijn eigen liefdeloze huwelijk aan de praat te houden. Ria’s man sterft en Edwin wordt verlaten door zijn vrouw. Pas in 1971 kunnen ze eindelijk met elkaar trouwen. Jarenlang leiden ze het leven dat ze droomden. Tot Ria dement wordt. Ze wordt bang voor Edwin, denkt dat hij haar wil aftuigen, zoals haar eerste man, ze vertelt haar kleindochter Nadine dat hij steelt en er een andere vrouw op na houdt. Ze herbeleeft haar grootste trauma, dat Edwin haar verlaten zou hebben voor een ander.

Edwin wil trouw blijven aan zijn belofte en voor Ria blijven zorgen. Hij volgt haar zelfs naar het verzorgingstehuis, maar vertrekt opnieuw omdat hij het niet langer volhoudt. Dat zet kleindochter Nadine aan het denken over haar eigen relatie en ze beseft dat zelfs de oprechtste belofte door de tijd kan worden ingehaald. ‘Betekent van iemand houden niet ook kunnen loslaten?’ vraagt ze zich op het einde af en dat vat het dilemma van partners van dementerenden perfect samen.

Bij Nadine Ahr voel je soms te duidelijk dat ze aarzelt. Je verwacht dat ze het verhaal naar een hoger literair niveau zal tillen, maar ze klampt zich erg aan de feiten vast, blijft te veel kleindochter en – vooral – journalist. Misschien horen kleinkinderen het verhaal van hun grootouders niet te herschrijven, toch had net die extra laag dit boek groter en meeslepender kunnen maken.

DE BELOFTE.

EEN WAARGEBEURD VERHAAL OVER LIEFDE EN DEMENTIE ***

Nadine Ahr, Querido (originele titel: Das Versprechen), 240 blz., ? 19,99.

JOHANNA SPAEY

CENTRALE ZINNEN Hij ademt de vertrouwde geur in. De geur van haar zeep en zijn aftershave. Een mengsel van haar en hem. Ik ga haar verliezen, denkt hij nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content