Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

VARIOUS ARTISTS ***

Belgian Vaults Volume Three

garagerock

Starman Records

WAT?

In de jaren vijftig hadden we Rocco Granata, dankzij Marina wellicht de eerste Belg die – zij het onbewust – aan pensioensparen deed. We hadden ook de jodelende cowboy Bobbejaan Schoepen, wellicht de eerste Belg die actief aan pensioensparen deed. Maar in de sixtieszou de belpopscene pas écht caleidoscopisch openbloeien. En dat de Oude Belgen toen al meer klaarmaakten dan we ons heden nog heugen – The Pebbles! The Wallace Collection! Rita Deneve! – mag blijken uit de vinylreeks Belgian Vaults. Al drie volumes lang wijst Starman Records ons op Belgische blues-, pop- en garagerocksongs die jammerlijk tussen de plooien van de tijd verdwenen zijn. Volume Three troont ons mee naar het einde van de jaren zestig en het begin van de jaren zeventig, toen hardrock en progrock ook onbehouwen op ónze kusten inbeukten. De bekendste namen op deze compilatie zijn het Belgisch-Portugese soulduo Jess & James en bluesmeester Roland Van Campenhout, featuringJean Blaute op bas. Voorts alweer veel obscure groepen uit downtownTongeren of the fabulous city of Aalst, met muzikanten die Swa de Houwer of Tony Van Dorst heetten en songs die luisteren naar weinig aan de verbeelding overlatende titels als My Beer.

GEPREZEN OF VERGUISD?

We zouden liegen als we zeggen dat al die groepen een grote internationale carrière hebben uitgebouwd, maar Paul’s Collection heeft toch maar mooi getoerd met groepen als Yes en Fleetwood Mac, John Woolley & Just Born stond ooit negen weken in de BRT Top 30 en over de frontman van The Carriage Company is zelfs een biopic gemaakt – Leslie Kent, a Tale about Sex, Booze & the Blues – en dat kan men over ú dan weer niet zeggen.

EN VANDAAG?

Sommige groepen staarden zich wel héél erg blind op de wall of sound die progrock was, maar wat bands als Union Jack en Light Fire aanvingen met de sound van Cream en Led Zeppelin is ook vandaag nog genietbaar. Ook leuk: de Troggs-cover You’re Lying van John Woolley & Just Born en de flard I Wanna Be Your Dog in What Have I Done van Paul’s Collection.

CUI BONO?

De prehistorie van de belpop werkt ook vandaag nog na, al was het maar in groepen die nog altijd optreden, zoals het in sommige Antwerpse cafés wereldberoemde Stormy Monday. En wat er van Elvis Presley was geworden zonder Jos Clauwers van Injun Joe zullen we nooit weten. Clauwers speelde dankzij zijn muzikale connecties in de jaren zestig stand-invoor de King tijdens de opnames van de film Double Trouble in Brugge en Antwerpen – en ook dat kan men van ú weer niet zeggen.

VINCENT BYLOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content