Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Beschuldigd van: moord

Nu zult u ons niet horen beweren dat metalheads vrome koorknaapjes zijn die oude vrouwtjes behulpzaam de straat over helpen en ’s ochtends braaf hun bed opmaken, maar neonazistische zwijnen en slempende satanisten zijn het nu ook weer niet. Enfin, toch niet allemaal.

Dat ze de duivel aanbidden en leven op een strikt dieet van varkensbloed en rauwe vogeleieren? Een cliché als een ander! Dat ze elke christen een boksijzer in het gezicht planten en elke fan van Bon Jovi een kopstoot? Gemene roddels en achterklap! En dat metalzangers tijdens optredens al eens vleermuizen de strot overbijten en dwergen ritueel opknopen aan de lichtbrug? Allemaal show! Een beetje zoals de wurggrepen en kniestoten in het worstelen, of de tussenkomsten van Jean-Marie Dedecker in het parlement: ze zien er wel spectaculair uit, maar veel meer dan een paar slim uitgevoerde en volstrekt ongevaarlijke schijnbewegingen zijn het niet.

Al bestaan er altijd uitzonderingen die de regel bevestigen natuurlijk. Enter Varg Vikernes, frontman van de Noorse blackmetalgroepen Burzum en Mayhem, maar tevens veroordeeld pyromaan en moordenaar. Zelf noemt Vikernes zich een overtuigde heiden met rechtse sympathieën, meer objectieve bronnen hebben het over een wapengekke neonazi met een ongezonde obsessie voor swastika’s en scherpe messen.

In 1993 illustreerde hij treffend dat de tweede omschrijving misschien toch iets accurater is. Samen met een kompaan trok hij naar het appartement van Mayhem-gitarist Øystein Aarseth in Oslo en stak hem neer met een knipmes. Niet één keer, niet twee keer, maar 23 keer. Vikernes probeerde de bloedige moord te verkopen als zelfverdediging – Aarseth zou hem hebben willen verlammen met een taser om hem vervolgens in een snuffmovie dood te martelen – maar de politie hechtte weinig geloof aan zijn verhaal. Om te beginnen omdat het slachtoffer 16 van de 23 keer in de rug werd gestoken, maar ook wel omdat Vikernes daarbovenop drie kerken in de fik had gestoken en er bij zijn arrestatie 150 kg explosieven in beslag werden genomen.

Vikernes kreeg de maximumstraf van 21 jaar, zijn kompaan Snorre Ruch – wij verzinnen niets – mocht acht jaar brommen. Al kwamen daar voor Vikernes nog eens dertien maanden bij toen hij in 2003 na een kort penitentiair verlof niet meer kwam opdagen en hij werd gearresteerd in een gestolen Volvo met een vals paspoort, een pistool, een machinegeweer, een gasmasker en verschillende messen. Dankzij het Noorse rechtssysteem is Vikernes na vijftien jaar alweer op vrije voeten en leeft hij tegenwoordig met vrouw en kinderen op een boerderij in Telemark. Deze lente verschijnt zelfs weer een plaat van zijn blackmetalgroep Burzum. Veelbelovende songtitels: Attack From Below en Soaked in Blood. Dølletjes!

VINCENT BYLOO

Partner Content