JT: van Mickey Mouse-mascotte tot serieus muzikant en mijnheer Cameron Diaz. Een portret.

The Mouse Pack

Zijn eerste stapjes in de publieke belangstelling zette Justin al op elfjarige leeftijd als lid van de zingende en dansende cast van The Mickey Mouse Club, een variétéprogramma voor kinderen op het Disney Channel. Hij maakt er kennis met JC Chasez (met wie hij later deel zal uitmaken van de boysband *NSYNC), Christina Aguilera (een andere toekomstige collega) en, last but not least, Britney Spears. Jonge Justin wordt smoorverliefd op Baby Britney en de komende tien jaar zullen ze af en aan een veelbesproken item vormen. *NSYNC maakt zijn entree in 1995 en wordt de volgende zeven jaar immens populair. Hun vierde album No Strings Attached (2000) staat met 2,4 miljoen verkochte exemplaren in de eerste week geboekt als snelst verkopende album ooit. Leuk weetje: het vorige record stond op naam van aartsrivalen The Backstreet Boys.

Bye bye Britney

Justin en Britney vormen in die periode een droomkoppel dat gretig wordt opgevoerd in de media. Vooral hun vermeende seksuele onthouding is dankbaar tabloidvoer. De vraag ‘doen ze het of doen ze het niet?’ beheerst de voorpagina’s. Maar terwijl Spears claimt dat ze ‘de beroemdste maagd ter wereld is’ wil haar vriendje af van zijn koorknaap-imago. In 2002 wordt *NSYNC voor onbepaalde tijd ontbonden, er volgt een breuk met Britney en Justin werpt zich met zijn maatje Pharrell Williams, de hitmachine van The Neptunes, op een soloalbum. Zijn debuutsingle Like I Love You wordt live in wereldpremière voorgesteld op de MTV Music Video Awards. Le nouveau Justin est arrivée: de tengere krullenkop treedt uit de schaduw van Mickey Mouse en duikt de wereld van de urban cool binnen.

Intussen houden de relatieperikelen met Britney hem in het vizier van de boulevardbladen. Zijn tweede single Cry Me A River drijft de hysterie nog op. Justin Timberlake: superster-met-gebroken-hart. Tijdens een interview op de radiozender Hot 97 doorprikt hij de kuisheidsmythe van Britney en doet hij live op antenne verslag van hun ervaringen met orale seks. Justin Timberlake: mediamanipulator.

Hij wordt ook romantisch gelinkt aan Janet Jackson (hij was in elk geval de meest bevoorrechte getuige van Nipplegate, het ‘beha-ongelukje’ waarbij Janet tijdens haar duo-optreden met Justin, halverwege de Super Bowl-wedstrijd op 1 februari 2004, haar tepelpiercing aan de wereld openbaarde), actrice Alyssa Milano en danseres Jenna Dewan. Justin Timberlake: ’s werelds meest begeerde vrijgezel.

Buenos Diaz

Veel eretitels voor een plattelandsjongen uit Memphis, Tennessee, en dan hebben we nog niks gezegd over Justin Timberlake de filmster. Eerst was er de thriller Edison, een flinterdun verhaaltje over een stel corrupte flikken en een beginnend onderzoeksjournalist (de rol van Timberlake), die na enkele desastreuze testscreenings rechtstreeks wordt afgevoerd naar de videorekken. Meer wordt verwacht van Alpha Dog, geregisseerd door Nick Cassavetes, het waargebeurde verhaal van drugsdealer Jesse James Hollywood, de jongste voortvluchtige ooit op de most wanted lijst van de FBI. Justin speelt daarin een weelderig getatoe-eerd bendelid dat betrokken raakt bij een kidnapping en moord. De film werd goed onthaald op het Sundance-filmfestival, de rest van de wereld moet wachten tot begin 2007 om de vuilbekkende, joints rokende en schietgrage Justin in actie te zien. Idem voor wie hem liever in de huid ziet kruipen van piloot of de jonge King Arthur: daarvoor is het wachten op de respectieve releases van Southland Tales, de langverwachte (doch in Cannes op een langgerekt ‘pffft’ onthaalde) tweede van Donnie Darko-regisseur Richard Kelly, en Shrek The Third, deel drie van de animatiereeks rond het groene sprookjesmonster waarin ook Justins huidige vriendin een van de stemmen voor haar rekening neemt. Justin Timberlake: het vriendje van Cameron Diaz.

(J.B.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content