BLOEDZUIGERS VOOR IEDEREEN. IN HET ZOG VAN DE TEKENFILMS OP VPRO MOGEN NEDERLANDSTALIGE KINDEREN NU OOK VAN SFARS VAMPIERSTRIPS PROEVEN.

SFAR

GOTTMER, 32 BLZ., a9,95

SFAR & JARDEL

DELCOURT, 64 BLZ., a11,5

Kleine vampier gaat naar school (Kleine vampier 1) ***

Le peuple est un golem (Grand vampire 6) ***

Van Joann Sfar was al heel wat vertaald, maar zijn meest typische werk, dat hij zelf tekent en schrijft, bleef daarbij ondervertegenwoordigd, met alleen De kat van de rabbijn en de eerste albums van Professor Bell. Daar komt nu nog een derde bij: samen met de tekenfilmserie Kleine vampier op VPRO, geschreven door Sfar en zijn partner Sandrina Jardel, komen nu ook de Kleine vampier-strips in het Nederlands uit (beide leunen grafisch overigens zeer dicht bij elkaar aan).

Kleine vampier is een inventieve kinderstrip, die zijn laars lapt aan een aantal wetten van de brave kinderliteratuur. Kleine vampier woont in een spookhuis met de kapitein van de doden (een skelet in piratenkostuum), een spook, een scatologisch monster en een lelijke hond. Dat rariteitenkabinet blijkt eigenlijk te bestaan uit heel lieve, menselijke personages, zij het dan in een unheimlich decor. In het eerste verhaal wil kleine vampier tegen de wil van zijn ouders naar school, maar omdat hij ’s nachts gaat, zijn er natuurlijk geen andere leerlingen.

Uitgeverij Gottmer combineert de strips met de Kleine vampier-kortverhalenbundels die Sfar en Jardel sinds kort schrijven: telkens moeten een strip en een prozaboek tegelijk verschijnen. Het auteursduo staat ook in voor de reeks Grand Vampire, waarin dezelfde vampier een leven als volwassene leidt. Uiteindelijk zal hij daardoor zo ongelukkig worden dat hij een kleine vampier wordt en de avonturen uit de andere serie kan beleven. Grand vampire druipt dan ook van melancholie die veroorzaakt wordt door de moeilijkheden van een volwassen liefdesleven. In deze reeks komen veel fetisjpersonages van Sfar voor, zoals de politieman Humpty Dumty en een boommens. Als een rode draad door Le peuple est un golem (het vervolg op La communauté de magiciens) loopt de klopjacht op een golem, een levende kleimens die door een lieve opa in het bos wordt verstopt. De plot is echter altijd ondergeschikt aan de character-driven dialogen en scènes, die van de reeks een feuilleton zonder eind en spanningsboog maken. Typisch Sfar. Gert Meesters

Gert Meesters

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content