Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

WELKOM TERUG! De buitenaardse wezens van ‘V’ komen weer bij ons op bezoek, in de remake van de klassieke sf-reeks.

Reeks: **

Extra’s: **

Warner Home Video

Reeks. Na het succes van Battlestar Galactica werden in de VS nog een paar andere oude series van onder het stof gehaald. De remakes van Bionic Woman en Knight Rider sloegen niet aan bij het publiek en werden al snel weer afgevoerd, deze nieuwe versie van V – de klassieke sf-reeks uit de jaren 80 – was een beter lot beschoren. Dit voorjaar liep het tweede seizoen op het Amerikaanse tv-scherm, en de kans bestaat dat de reeks nog voor een derde reeks mag terugkomen.

Het verhaal is bekend voor iedereen die het origineel gezien heeft. Op een mooie dag wordt de mensheid opgeschrikt door een invasie van buitenaardse wezens, die met tientallen ruimteschepen naar de aarde komen aangevlogen. Dat leidt echter niet, zoals in films als Independence Day tot een oorlog: de ‘Visitors’ komen naar eigen zeggen in vrede en zijn in de eerste plaats blij dat ze eindelijk ander intelligent leven in het universum hebben gevonden. Als de ‘aliens’ – die er als mensen uitzien – dan ook nog bereid zijn om hun geavanceerde technologie met ons te delen en zelfs in staat blijken om verlamden weer te laten lopen, mogen ze helemaal op een warm welkom rekenen. Sommige weten echter beter: de zogenaamde bezoekers hebben in werkelijkheid al decennialang op aarde ‘sleeper cells’ geïnstalleerd, en de visite is enkel de laatste stap in een groot plan om de macht over te nemen. Aan de rebellen dus de taak om de buitenaardse wezens stokken in de wielen te steken, en daarbij krijgen ze de hulp van enkele ‘visitors’ die naar ons kamp zijn overgelopen. In dit eerste seizoen moeten ze vooral proberen zich te organiseren, en ervoor zorgen dat hun ‘vijfde colonne’ niet door de vijand ontmanteld wordt.

Thematisch heeft V wel wat gemeen met Battlestar Galactica: de vraag hoe ver je mag gaan in de strijd tegen een vijand speelt een belangrijke rol, net als de meer filosofische overpeinzing wat een mens precies een mens maakt. De V-overlopers blijken bijvoorbeeld hun eigen soortgenoten te hebben verraden omdat ze echte emoties begonnen te voelen, iets wat bij de Cylons ook het geval was. Helaas zijn de twee reeksen niet van hetzelfde niveau: het eerste seizoen van V is erg degelijk, maar echt memorabele afleveringen of momenten – die er in het eerste seizoen van Battlestar Galactica in overvloed waren – hebben we niet gezien. Alleen tegen het einde toe wordt alles wat meeslepender en interessanter, zodat we toch nog het beste verhopen voor het volgende seizoen.

Extra’s. Enkele gewiste scènes en een paar korte docu’s.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content