Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

Warner Bros. Records bestaat vijftig jaar en viert dat met een tiendelige box.

Revolutions In Sound – Warner Bros. Records, The First Fifty Years ***

Geen idee wat er vijftig jaar geleden precies in het drinkwater zat, maar het moet straf spul geweest zijn. Terwijl met de organisatie van Expo 58 het vooruitgangsoptimisme eindelijk ook in België ingang vond, werd in de Angelsaksische wereld muziekgeschiedenis geschreven die zelfs in het digitale tijdperk nog blijft nazinderen. Prince, Madonna, Michael Jackson, Neil Finn en Paul Weller werden in 1958 geboren, net als Warner Bros. Records, de muziekindustriële spin-off van het gelijknamige filmbedrijf. In navolging van Stax en Motown, die recent – het houdt niet op – óók vijftig kaarsjes uitbliezen, viert Warner die verjaardag met een luxebox.

In vergelijking met Stax en Motown is Warner veel minder een genrelabel en dat is er op Revolutions In Sound ook aan te horen. Verscheidenheid troef op de tien cd’s waarmee de Amerikaanse major nostalgisch terugblikt op een halve eeuw muziekgeschiedenis. Van de vroegste pioniers uit de fifties (Frank Sinatra, Dean Martin) over de hitwonders uit de sixties (Trini Lopez, The Everly Brothers) tot de allergrootste genieën van de seventies (Randy Newman, Neil Young, Gram Parsons). En van de foutst gecoiffeerde eighties-iconen (Soft Cell, Van Halen) over de best verkopende artiesten van de nineties (The Prodigy, Alanis Morissette) tot de jongste helden van de noughties (Damien Rice, The White Stripes). Reken daarbij ook nog eens de occasionele stand-uproutine van komieken als Bob Newhart, Tom Lehrer en Steve Martin en u begrijpt dat Revolutions In Sound wel erg uiteenlopende genres aansnijdt.

Zó uiteenlopend zelfs dat we ons durven af te vragen wie zich deze prijzige box zal aanschaffen. We kunnen ons nauwelijks inbeelden dat mensen die deze volumineuze verzamelaar in huis halen voor klassiekers als Talking Heads’ Once In A Lifetime, Nancy Sinatra’s These Boots Are Made For Walking en Grace Jones’ Pull Up To The Bumper hun collectie ook met Believe van Cher, Chains of Love van Erasure, Iris van Goo Goo Dolls of Breaking The Habit van Linkin Park willen uitbreiden. En dan zwijgen we nog over novelty acts als Allan Sherman en Napoleon XIV – wiens They’re Coming To Take Me Away, Ha-Haaa! bezwaarlijk onmisbaar kan worden genoemd.

Fetisjisten die op gure winteravonden graag bij de stereo-installatie aanschuiven om zich met een gevarieerde cd-box en – in dit geval bijzonder leerrijke – liner notes in de intrigerende geschiedenis van een gereputeerd platenlabel te verdiepen, zijn met Revolutions In Sound echter tot diep in de lente zoet.

DOWNLOAD

Tip Toe Thru’ The Tulips With Me (Tiny Tim)

In My Hour Of Darkness (Gram Parsons)

Pull Up To The Bumper (Grace Jones)

Vincent Byloo

Partner Content