FREDERIC FONTEYNE

B-FR-LUX 1999, MET NATHALIE BAYE, SERGI LOPEZ, JACQUES VIALA. 23.50 – NED 3

UNE LIAISON PORNOGRAPHIQUE

Het minste wat je van dit intimistisch liefdesdrama kan zeggen is dat de provocerende en expliciete titel bijzonder misleidend is. Op een enkele vrij suggestieve vrijscène na wordt er in de tweede film van de Waalse cineast Frédéric Fonteyne nauwelijks lichamelijk naakt getoond. De titel slaat op het seksueel fantasme dat een man en een vrouw, veertigers die elkaar via een contactadvertentie hebben leren kennen en over wie we nauwelijks iets te weten komen, wekelijks in een hotelkamer in Parijs beleven. Dit absorberende psychodrama is gestructureerd volgens een reeks flashbacks, die vertrekt van twee interviewsessies met de man en de vrouw waarin ze door een interviewer, wiens identiteit nooit duidelijk gemaakt wordt, ondervraagd worden over hun afgelopen relatie en ze herinneringen ophalen aan hun rituele ontmoetingen.

Zowel de man als de vrouw hebben een andere kijk op sommige gebeurtenissen, maar in plaats van een pamflet over de kloof tussen de seksen wordt de film dankzij het subtiele scenario van Philippe Blasband een intelligente kroniek over twee mensen voor wie echte liefde een groter probleem is dan seks. Nathalie Baye kreeg voor haar vertolking de prijs van de beste actrice in Venetië, terwijl de Spaanse acteur Sergi Lopez al even voortreffelijk in zijn rol zit. Filmer Fonteyne verdient een extra pluim voor de manier waarop hij een indringende sfeer weet op te bouwen, bijvoorbeeld door met zijn camera het doen en laten in de hotelgang te laten observeren of hem pal op de gesloten hoteldeur van het koppel te laten staren.

Anna and the King * Andy Tennant, VS 1999. Een voor de afwisseling eens niet muzikale adaptatie van deze in Hollywood populaire Broadway-musical. Jodie Foster is de stijve gouvernante van een Aziatische koning (Chow Yun-Fat), maar de weelderige decors van dit epische melodrama maken meer indruk (15.00 – VTM) Il mestiere delle armi *** Ermanno Olmi, IT-FR-D 2001. Dit historische drama over de laatste dagen uit het leven van de toegewijde soldaat en pauselijke huurling Giovanni De Medici is een fascinerende karakterstudie en een sfeervolle oproep tot wapenverbod. Humane filmkunst van de bovenste plank van veteraan Olmi, regisseur van het meesterlijke fresco De Klompenboom (23.10 – La Deux) One True Thing* Carl Franklin, VS 1998. Een ambitieuze journaliste (Renée Zellweger) keert terug naar het ouderlijke huis om er voor haar stervende moeder (Meryl Streep) te zorgen. Een plakkerige tearjerker, maar met tact geregisseerd door misdaadregisseur Franklin, bekend van One False Move en Devil in the Blue Dress (23.15 – één).

(L.J.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content