UITREIKING DE GOUDEN UIL

22.00 – CANVAS

De kans dat vanavond tijdens de uitreiking van De Gouden Uil een Vlaming in de prijzen valt, is groot: drie van de vijf auteurs op de shortlist, Peter Verhelst, Jan Van Loy en Stefan Brijs zijn immers landgenoten. Wij spraken vooraf al even met juryvoorzitster én Knack-collega Anna Luyten, in de hoop om Zhe Yun Ye-gewijs te weten te komen op wie we ons geld moeten inzetten.

Wie is voor jou de gedoodverfde laureaat?

Anna Luyten:(zucht) We zullen het zelf pas vlak voor de uitzending weten, eerlijk waar. Op dit moment heeft geen enkel boek een streepje voor bij mij en ik zal tot op het allerlaatste nippertje blijven twijfelen.

Verlopen de discussies tussen de juryleden onderling altijd even beschaafd?

Luyten: Eén keer is er een immense ruzie geweest. We hadden besloten in de baden van Spa te vergaderen, omdat schrijvers daar in de 19e eeuw vaak samenkwamen, en daar is toen een slaande ruzie ontstaan over twee boeken. Het liep zo uit de hand dat we niet eens tot een unaniem besluit kwamen, en één jurylid is toen uit woede gaan gokken in het casino. Een drama! Voor de goede vrede slaan we dit jaar Spa over (lacht).

Je zweert elk jaar dat het je laatste keer is als juryvoorzitster. Geloof je daar zélf nog in?

Luyten: Normaal kan iemand slechts vier jaar na elkaar voorzitster zijn, maar bij mij lijkt het inderdaad wel of er steeds een nieuw jaar bij kan. Ik denk dat ik levenslang aan die rol zal vasthangen. Maar goed ook, misschien, want ik voel me nu al vereenzaamd in mijn lectuur: ik mis de rest van de jury om over een nieuw boek te kunnen discussiëren. Ik ben gewoon verslaafd aan de Gouden Uil.

The Triangle Epische miniserie – van de makers van X-Men en Independence Day – over een groepje wetenschappers dat er door een excentrieke miljonair (gespeeld door Sam Neill) op uit wordt gestuurd om de geheimen van de Bermuda-driehoek te ontsluieren (22.10 – BBC1) Lost Voor wie toch al gewoon is om de beste series te bekijken op een ontiegelijk laat uur: VT4 herhaalt zaterdagavond laat het tweede seizoen van Lost (23.50 – VT4) Gadjo dilo *** Tony Gatlif, R-F 1997. Voordat Romain Duris echt naam maakte met De battre mon coeur c’est arrêté schitterde hij in deze hartelijke exploratie van de zigeunercultuur als een nonchalante Parijse melomaan die in Roemenië in de ban geraakt van de Rom-muziek. (14.10 – NED 3) Switch * Blake Edwards, VS 1991. Androgynie was een favoriet thema van Edwards (zie Victor/Victoria) maar in deze stereotype satirische misdaadfarce over een chauvinistische vrouwenversierder geïncarneerd in het lichaam van Ellen Barkin komt het provocerende thema nooit uit de verf. (14.50 – VTM) Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl ** Gore Verbinski, VS 2003. Een vijfsterrenvertolking van Johnny Depp, als de op Keith Richards geïnspireerde, mascara dragende piraat Jack Sparrow, en een leuke hommage aan stopmotionspecialist Ray Harryhausen (de skelettenscène): alvast twee redenen om te genieten van deze swashbuckler, geïnspireerd op Disney’s pretparkattractie. (21.15 – VT4)

Gunter Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content