U2 ***

Bono live at the Rose Bowl. In topvorm.
Ben Van Alboom
Ben Van Alboom Freelance journalist

Magnificent. De twee Belgische concerten in september zijn toch al uitverkocht, dus waarom de huidige U2-tournee niet al op dvd bekijken?

360° at the Rose Bowl

(Universal)

Heel even hebben we met het idee gespeeld om ‘de eerste Belgische dvd-bespreking van iemand die de disk nooit uit het doosje heeft gehaald’ te schrijven, in navolging van ‘de eerste Belgische biografie over Bono, geschreven door iemand die de rocker nooit heeft ontmoet’. Maar dat vonden we er persoonlijk net iets over, dus hebben we 360° at the Rose Bowl toch maar even snel in de dvd-speler geschoven. Snel, want we wilden onszelf niet té serieus nemen, en bovendien hadden we het concert vorig jaar al eens gezien op YouTube.

Op 25 oktober 2009 gaf de groep aan de videosite de toestemming om zijn concert in de legendarische Rose Bowl in Los Angeles – capaciteit: honderdduizend man – rechtstreekste streamen. Tien miljoen mensen deden dat toen ook, zonder dat de ticketverkoop van de tournee, die over drie maanden in het Koning Boudewijnstadion neerstrijkt, daar enige hinder van ondervond. Om maar te zeggen: het internet is geen vloek, maar een zegen. Tenzij er van 360° at the Rose Bowl nu natuurlijk maar een paar honderd exemplaren worden verkocht, waar dat er normaal een paar duizend én een extra bestelling van Rik Torfs zouden moeten zijn.

Op vlak van podiumbouw levert de huidige U2-tournee een onovertroffen spektakel op waarbij een aspirientje aanvoelt als een drugoverdosis. De constructie van de gigantische, torenhoge ‘klauw’ baarde – zoals je in een half uur durende docu op het schijfje ziet – iedereen aanvankelijk flink wat zorgen. Maar uiteindelijk ziet hij er niet alleen indrukwekkend uit, hij klinkt naar verluidt nog eens goed ook. Hetzelfde geldt voor de dvd, en het moet gezegd: de band is in topvorm, zowel tijdens klassiekers als Sunday Bloody Sunday en One als bij recentere tracks als Get on Your Boots en Magnificent. De fotografie is bovendien erg zwierig, de montage dynamisch én strak, en het bonusmateriaal is overvloedig.

Ach, we zullen het maar toegeven: 360° at the Rose Bowl is een van de strafste concertregistraties van het jaar 2009. Was het nu ook een van de strafste concertfilms geweest, we hadden hem vier sterren gegeven. Maar voor een band die ooit zo openlijk met het genre dweepte, zit er gewoon niet genoeg blues in. Spectaculair gedaan, dat wel. Maar de ziel ontbreekt soms wat.

Ben Van Alboom

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content