Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Hoogtes en laagtes – Vijf jaar na het eerste seizoen verschijnt reeks twee van het legendarische ‘Twin Peaks’ op dvd. Een weerzien met gemengde gevoelens.

Reeks: *** Extra’s: * Uit op 5/4 (Paramount)

Reeks. ‘Who killed Laura Palmer?’ Begin jaren 90 hield de vraag tv-kijkers over de hele wereld in de ban, dankzij Twin Peaks, de briljante dramareeks uit de koker van David Lynch en Mark Frost die erin slaagde de grens tussen televisie en kunst te slechten. In 2002 verscheen het eerste seizoen op dvd, daarna zagen de fans hoe de release van reeks 2 wegens problemen met de rechten keer op keer uitgesteld werd.

Het moet gezegd: het tweede seizoen heeft de tand des tijds minder goed doorstaan dan het eerste, dat nog altijd op eenzame hoogte staat. Logica en een rechtlijnige verhaallijn zijn altijd ver te zoeken geweest in Twin Peaks, maar in deze reeks raken Lynch en Frost toch langzaam de pedalen kwijt. Het seizoen start nochtans briljant, met een extra lange aflevering waarin de neergeschoten FBI-agent Dale Cooper in zijn dromen bezoek krijgt van een reus die hem tips geeft omtrent de moord op Laura Palmer. Als enkele episodes later het centrale raadsel dan opgelost wordt – wees gerust: we zullen de uitkomst hier niet verklappen – gaat het echter bergaf. In een poging om de reeks een tweede adem te geven, worden er nieuwe personages en plots geïntroduceerd, de ene nog absurder dan de andere, maar omdat er geen rode draad meer is, krijg je eigenlijk een resem afzonderlijke verhaaltjes te zien, waarvan de kwaliteit zeer ongelijk is.

Op één vlak is Twin Peaks niet verouderd: het visuele. Van de schitterende openingsgeneriek tot de zweverige droomsequenties, de reeks blijft een lust voor het oog. En het is natuurlijk ook nog altijd verbazend dat deze brok tomeloze creativiteit ooit tot op het tv-scherm is geraakt, én daar bovendien succes had.

Extra’s. Géén commentaartracks van David Lynch (maar die spreekt natuurlijk nooit een commentaartrack in bij zijn werk) of Mark Frost, maar wel interviews met enkele leden van de cast en crew. En je krijgt er ook de ‘log lady introductions’bij, de bizarre korte inleidingen bij iedere aflevering die Lynch speciaal maakte toen Twin Peaks in de VS werd herhaald. Alleen is de beeldkwaliteit daarvan stuitend slecht, zeker in vergelijking met de (geremasterde) serie. Hier past dus een welgemeende ‘Damn’ bij!

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content