HOLLANDS GLORIE. NA HET GERUCHTMAKENDE BOEK EN DE GEWAAGDE FILM IS ER NU DE MUSICAL ‘TURKS FRUIT’.

STICHTING BEELDENSTORM – HARRY KIES THEATERPRODUKTIES

Van 28 oktober tot 30 april op tournee in Nederland, voorlopig niet in Vlaanderen.

Speellijst: tel. 0031 715133985 of via www.turksfruit.com.

Turks Fruit

Jan Wolkers, Nederlands letterenrots in de branding, mag volgende week tachtig kaarsjes uitblazen. In 1969 legde hij met zijn roman Turks Fruit de Hollandse onderbuik met zijn pen(seel) bloot. Het boek verwierf vooral door de verfilming van Paul Verhoeven en de onthullende vertolkingen van Rutger Hauer en Monique van de Ven een cultstatus, zelfs in Vlaanderen.

Het tragische liefdesverhaal van Olga en beeldhouwer Erik is een zinnenprikkelende mix van liefde en dood, die hier en daar wel wat klef aanvoelt – vooral als blijkt dat het pijnpunt van hun stormachtige relatie, Olga’s grilligheid, te maken heeft met een hersentumor die haar uiteindelijk fataal wordt. Verder bevatten zowel boek als film zo veel vrijscènes dat vrijwel iedereen zich afvraagt wat daarvan in de musical zal overblijven die de komende maanden in Nederland toert. En zal men niet altijd met de film vergelijken?

Hoofdrolspeler Antonie Kamerling kondigde al aan niet uit de kleren te zullen gaan. ‘De mensen komen niet naar de film kijken, maar naar het toneelstuk. Na het eerste zangnummer is iedereen de film vergeten.’ Sjoerd Pleysier, die eerder Turks Fruit als solotheater bracht en nu de rol van Olga’s vader speelt, denkt er net zo over. ‘De musical lijkt meer op het boek. Het verhaal is droevig, maar ook leuk en geil en opwindend. Het gaat om het meisje en de dood.’ Van de bloot-slaat-dood-filosofie is hij minder overtuigd. ‘Het zijn twee jonge mensen die de pannen van het dak neuken. Dat doe je niet met je broek aan.’

Het idee van de Brabantse theaters om met Turks Fruit meer oorspronkelijk Nederlands musicaltheater op het toneel te brengen, is voorlopig een schot in de roos. Kamerling en tegenspeelster Jelka van Houten (van de tv-serie Costa!) mogen alvast tot de volgende lente in heel Nederland rollebollen. En dat het verhaal te droef zou zijn, lacht Wolkers weg. ‘Als niks dood gaat, verstikken we en ontwikkelen we ons niet. Dan had ik nu een stel Neanderthalers voor me zitten’, zei hij tegen de verzamelde pers.

Wim Smets

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content