Tupac Shakur

Laatste werk: The Don Killuminati: The 7 Day Theory (1996)

? 13 september 1996 in Las Vegas

Leeftijd bij overlijden: 25

Rapper

Duizend dollar had Tupac Shakur neergeteld om Mike Tyson van op de eerste rij te zien boksen in het MGM Grand Casinohotel in Las Vegas. De spanning was te snijden, die 7e september 1996, en de zaal ontplofte toen bij Tysons blijde intrede Knock You Out van 2Pac door de speakers knalde. Al na twee minuten lag Tysons tegenstander Bruce Seldon uitgeteld in de touwen – een voorbode van het lot van Shakur. Na de kamp stapte de rapper samen met Death Row Recordsbaas Marion Knight én tien bodyguards in een imposant BMW-konvooi. Iets voor elf uur schoot een paparazzo al rijdend nog een laatste portret van 2Pac, kwart na elf schoten onbekenden vanuit een witte Cadillac de rapper en zijn platenbaas overhoop. Shakur raakte in een coma en overleed zes dagen later aan zijn verwondingen. Noch de witte Cadillac, noch de dader is ooit gevonden. Iedereen gaat er echter van uit dat de moord het resultaat is van de toen hevig oplaaiende vete tussen de gangsta rappers van de East Coast en die van de West Coast.

Tupac is een van die artiesten die na hun dood meer geld in het laatje brachten dan tijdens hun carrière. Met dank aan zijn moeder, die onuitgegeven muziek blijft ontdekken en releasen, of misschien zelfs met dank aan Shakur zelf: het gerucht gaat immers dat hij zijn dood in scène heeft gezet om zijn populariteit aan te wakkeren. Complottheorieën genoeg, de ene al geloofwaardiger dan de andere. 2Pacs laatste album, The Don Killuminati Theory: The 7 Day Theory, werd twee maanden na zijn dood uitgebracht onder de naam Makaveli. Dat zou een verwijzing zijn naar de Italiaanse schrijver Machiavelli, die ooit beweerde ‘dat je je eigen dood kan ensceneren om de vijand te misleiden’. Believers ontdekten zelfs dat je met de letters Makaveli ‘I am Alive’ kan puzzelen. Bovendien staat op de cover van het album een gekruisigde Tupac en in de liner notes de slogan ‘Exit 2Pac, Enter Makaveli’. Kroniek van een aangekondigde dood? Fans vinden ook in Shakurs laatste videoclips allerlei bewijzen dat hij nog leeft. In I ain’t mad at cha, ingeblikt vlak voor zijn dood, is een moordscène te zien die verdacht veel op die van 2Pac lijkt. In twee andere videoclips draagt hij schoenen die nog niet te koop waren vóór zijn dood. Gevolg: verhitte mediadiscussies én vooral gratis reclame voor Shakur, die postuum 28 miljoen exemplaren van The Don Killuminati verkocht.

Als reactie op al die theorietjes liet de familie de officiële autopsiefoto van Shakur publiceren. Al snel bleek echter dat die gefotoshopt was: de rapper droeg nog juwelen en er ontbraken tatoeages op zijn lijf. 2Pacs lijk voor onderzoek opnieuw opgraven, is niet meer mogelijk. Daags na zijn dood werd hij al gecremeerd, wat op zich óók verdacht snel is. In tal van documentaires, biografieën en kranten is het leven en (vooral) de dood van Shakur onderzocht, en intussen werden zowel Puff Daddy en Notorious B.I.G. als platenbaas Marion Knight en de rivaliserende bende Crips al van moord beschuldigd – voorlopig zonder écht bewijsmateriaal. Nochtans denkt zijn vaste begeleidingsband Outlawz dat hij écht dood is. Na de crematie vermengden ze Tupacs as met marihuana om die op te roken. Al kunnen ze het zich niet meer precies herinneren.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content