Van verborgen boodschappen tot geheim agenten. Vijf dingen die u niet wist over Franz Ferdinand.

Franz Ferdinand heette niet altijd Franz Ferdinand: aanvankelijk ging de groep door het leven als Part-E-Stix, Leather For Leasure en Franz Ferdinand 2000. (Alex Kapranos: ‘Het was 2002 toen we de groep oprichtten, maar niemand snapte de grap.’) Een tijdlang was ook de groepsnaam 1933 in de running: het jaar waarin de nazi’s de macht grepen in Duitsland, en Hollywood zijn films begon te censureren met de zogenaamde Hayes Code. Franz Ferdinand verwijst – natuurlijk – naar de Oostenrijkse aartshertog die in 1914 werd vermoord in Servië, en daarmee aan de basis lag van de Eerste Wereldoorlog. Kapranos & Co kwamen op het idee om zijn naam te gebruiken toen ze op televisie hoorden over het renpaard ‘The Archduke Ferdinand’.

Voor hij achter de vellen kroop bij Franz Ferdinand, kwam drummer Paul Thomson zeven jaar lang aan de kost als naaktmodel. In één café in Glasgow zouden naar verluidt portretten van hem ophangen, met onderschrift: ‘Dit is Paul van Franz Ferdinand. Extreem goed geschapen’. Alex Kapranos van zijn kant kluste een paar weken bij in een pretpark. Hij moest de bezoekers de stuipen op het lijf jagen door een psychopaat met een kettingzaag te spelen.

Op het titelloze debuut van Franz Ferdinand staat een verborgen boodschap. Wie de tweede lijn van Michael achterstevoren afspeelt, hoort: ‘Call your mother, she worries about you’. De groep wilde ook de boodschap ‘I’d like to smoke marihuana’ op de plaat verstoppen, maar dat lukte niet. Alex Kapranos: ‘Als tiener was ik ervan overtuigd dat Freddie Mercury van Queen dat zei in Another One Bites The Dust. Ik herinner me nog dat ik mijn moeders Greatest Hits helemaal om zeep hielp toen ik dat probeerde te bewijzen aan een vriend.’ Op You Could Have It So Much Better… zou opnieuw een boodschap verborgen zijn.

De Franzen Ferdinand kregen vorig jaar een cameo aangeboden in de nieuwe Harry Potter-film, Harry Potter And The Gobelet Of Fire, die dit najaar wordt uitgebracht. Bedoeling was dat ze een song zouden schrijven die ze dan zouden spelen als de Weird Sisters Band, maar wegens een te drukke touragenda moesten ze bedanken voor die eer. Jarvis Cocker (Pulp) en Jonny Greenwood en Phil Selway (Radiohead) namen het van hen over.

In mei van dit jaar werd Alex Kapranos gearresteerd op de luchthaven van Moskou, omdat de douanebeambten hem verwarden met een spion. Kapranos heet voor de autoriteiten Alex Huntley – Kapranos is de bijnaam van zijn Griekse vader – en dat bleek een van de aliassen te zijn van Richard Tomlinson, een oudgediende van de Britse geheime dienst MI5. Pas na een tussenkomst van de Britse ambassadeur werd Kapranos opnieuw vrijgelaten.

(W.V.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content