TREME – SEIZOEN 1

CLARKE PETERS in 'TREME'. Een serie als een jazzcompositie.
Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Zaterdag 22/10, 22.00 – AchtIn de aanloop naar het tweede seizoen, dat begin januari op het scherm komt, herhaalt Acht de eerste jaargang van Treme, de uitmuntende dramaserie over het wel en wee van enkele inwoners van New Orleans na de doortocht van orkaan Katrina. Voor wie de eerste passage heeft gemist, drie goede redenen om nu wel voor de buis te zitten.

U WAS FAN VAN ‘THE WIRE’

De belangrijkste reden. Treme werd gemaakt door de mensen achter The Wire, en beide series vertonen heel wat gelijkenissen: de nadruk op sfeer, het oog voor details, het authentieke taalgebruik, de perfect geslepen dialogen, de zwarte humor en vooral de trage opbouw. Eigenlijk gaat Treme op dat laatste vlak nog een stapje verder dan The Wire, want terwijl de misdaadserie elk seizoen één duidelijke rode draad had, meandert het verhaal hier echt van personage naar personage, als een jazzcompositie waarin vrij geïmproviseerd wordt. Het resultaat is misschien net niet even verslavend, maar wel even indrukwekkend. Nog een overeenkomst: Treme werd bij de recente Emmy-uitreiking schandelijk over het hoofd gezien, iets wat The Wire – dat in zijn vijf seizoenen slechts twee nominaties kreeg en nooit won – ook overkomen is.

U HOUDT VAN JAZZMUZIEK

De vergelijking met een jazzcompositie is geen toeval, want muziek speelt een hoofdrol in Treme. De wijk in New Orleans waarnaar de serie vernoemd werd, staat te boek als de geboorteplaats van de jazz en is ook vandaag weer een bruisende plek vol clubs. Voor de makers staat de muziek symbool voor de veerkracht van New Orleans én van de Amerikaanse stad in het algemeen. Elke aflevering zit vol swingende jazz, met liveoptredens, scènes van parades die door de stad trekken en studio-opnames. Enkele bekende muzikanten, zoals Elvis Costello en Allen Toussaint, spelen ook een rolletje.

U ZIET JOHN GOODMAN GRAAG BEZIG

Onder de acteurs zullen fans van The Wire enkele gezichten herkennen, zoals Wendell Pierce (Bunk Moreland) en Clarke Peters (Lester Freamon). De ster van het eerste seizoen is echter John Goodman, die op grandioze wijze een universiteitsprofessor speelt die met elke vezel van zijn lichaam verliefd is op New Orleans. Via YouTube deelt hij zijn ergernis over de manier waarop de Amerikaanse overheid de stad in de steek heeft gelaten met de rest van de wereld.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content