Maandag 15/6, 21.15 – Canvas

In de geschiedenis van de meest onwaarschijnlijke tv-duo’s verzet Canvas na het samenbrengen van Marc Reynebeau en Johnny Lydon deze zomer opnieuw bakens met Tournée Générale. Of had u ooit gedacht dat een Britse MTV-legende als Ray Cokes samen met onze muziekproducer Jean Blaute een programma over bier zouden presenteren en proberen zelf een bier te brouwen? ‘Ik was met de Canvasdirectie het programmavoorstel van Tournée Générale, dat bedacht is door productiehuis Sputnik Tv, aan het bespreken toen plots de vraag kwam: Zou je het zien zitten om samen met Ray Cokes te presenteren? En of ik dat zag zitten’, blikt Blaute terug op het tot stand komen van de combine. ‘We kenden elkaar niet, maar ik vond het idee te mooi om het niet te proberen.’

Ray, waarom heb jij toegehapt?

Ray Cokes: Men had mij het programma al voorgesteld op de tv-beurs in Cannes en ik was meteen enthousiast. Als er een voorstel uit België komt, doe ik toch altijd wat extra moeite om plaats te maken in m’n agenda. Terugkeren naar België heeft iets magisch, want hier is het voor mij allemaal begonnen. Eind jaren 70 ben ik als jonge snaak van twintig in dit land aangekomen en via de RTBF ben ik uiteindelijk bij MTV geraakt. Bovendien, wat een idee voor een programma. Je eigen bier brouwen: daar droomt toch elke man van? (Lacht) Al was ik in het begin wel wat onzeker. Ik was bang dat ik er voor spek en bonen bij zou staan telkens als Jean in het Nederlands begon.

Jean Blaute: Maar Ray begrijpt ondertussen al zo goed Nederlands dat we moeten oppassen wat we zeggen. (Lacht) Neen, ik heb hem meteen gerustgesteld en zoals je kon verwachten switchten bijna alle mensen die we ontmoetten vlot over naar het Engels.

Cokes was zowat de officieuze verslaggever van de gloriedagen van Front 242 terwijl Jean ’s lands meest uitgesproken Beatlesfan is. Heeft dat voor geanimeerde muziekdiscussies gezorgd in jullie VW-busje?

Cokes: Er is geen onvertogen woord gevallen. Na een tijdje onderwierp Jean mij om de tijd te doden aan muziekquizjes. Onvoorstelbaar wat die allemaal van muziek weet.

Blaute: En we hebben ook over het leven gefilosofeerd.

Cokes: Vooral over ouder worden en hoe ermee om te gaan. (Lacht) Kijk, als mens ben je de som van de beslissingen die je in je leven neemt. Ik maak me er wel eens zorgen over dat mijn carrière met de jaren kleiner lijkt te worden. Ik ben geen Europese MTV-ster meer, hé. Maar tegelijkertijd ben ik er trots op dat ik niet cynisch ben geworden. Of dat ik om mijn fifteen minutes of fame nog wat te rekken allerlei shitprogramma’s maak. En Jean is ook zo.

Blaute: Muziek blijft het allerbelangrijkste voor mij en tv beschouw ik vooral als een leuke bijkomstigheid. Ray en ik zijn er allebei van overtuigd dat als je trouw blijft aan jezelf en niet opgeeft, je er uiteindelijk altijd wel zal raken.

Ray, na Brussel, Londen en Parijs woon je sinds een tijdje in Berlijn. Wat trekt jou aan in die stad?

Cokes: Ik had het in Parijs zo naar m’n zin dat ik lui aan het worden was, een burgerlijk snobje zelfs. ‘Zo ben jij niet, kom van die zetel af’, zei mijn vriendin. En dus zijn we naar Berlijn getrokken. In eerste instantie om tv voor bedrijven te maken, wat ik al een tijdje doe, al is het in die sector sinds de recessie wel stilletjes geworden. Maar ik heb ook voor Berlijn gekozen omdat het zo’n speciale stad is: het bruist er van de creativiteit, net wat ik nodig heb om weer nieuwe ideeën te krijgen.

Zie jij je het nog doen Jean, naar een ander land verkassen?

Blaute: Ik ben daar niet zo mee bezig. Maar toen we voor Tournée Générale in New York aan het opnemen waren, dacht ik toch: had ik deze stad vroeger leren kennen, dan was ik hier komen wonen. Maar niet dat dit als een gemiste kans voelt, hoor.

Cokes: Dat is wel grappig. Ik heb in België een zoon van 29. Hij is hier geboren en er is geen haar op z’n hoofd dat eraan denkt om in een ander land te gaan wonen. Dat moet iets typisch Belgisch zijn. The good living here, no doubt about that.

Hans Van Goethem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content