De Amerikaanse bestsellerauteur David Baldacci stampt een nieuwe franchise uit de grond. Maak kennis met een ex-flik die – hoe graag hij dat ook zou willen – niet in staat is ook maar iets te vergeten.

Als jonge, beloftevolle footballspeler gaat Amos Decker al in zijn eerste professionele match brutaal onderuit. Na de verschrikkelijke klap, waardoor hij een tijdlang tussen leven en dood zweeft, is zijn brein drastisch veranderd. Decker ontwaakt met synesthesie (zijn zintuigen vermengen zich, waardoor hij bijvoorbeeld in kleuren telt) én met hyperthymesie (een uitzonderlijk, nagenoeg perfect geheugen). Het eerste is vooral vervelend, maar het tweede komt hem goed van pas als politierechercheur in Burlington, een stadje in de Midwest.

Maar die premisse vond David Baldacci nog niet buitengewoon genoeg. De allereerste vaststelling die zijn nieuwe protagonist op de beginpagina van deze kakelverse thrillerreeks maakt, is die van de moorden op zijn schoonbroer, zijn vrouw en zijn dochtertje. Allemaal op dezelfde avond, allemaal in zijn eigen huis. Aanwijzingen zijn er niet en de zaak wordt geklasseerd. Voor Amos Decker is het het trauma te veel: dolgedraaid verlaat hij de politie, om weg te zinken in een zinloos, marginaal bestaan.

De geheugenman steekt zestien maanden later van wal. Amos Decker komt aan de kost als luizige privédetective die vanuit een motel werkt. Hij sleept nogal wat overgewicht mee, en zijn ongewassen kleren, onverzorgde baard en lange haren getuigen nog van de tijd dat hij in een kartonnen doos woonde. Dan vertelt zijn voormalige politiepartner hem dat een man zichzelf doodleuk is komen aangeven voor de driedubbele moord op zijn dierbaren.

Decker krijgt evenwel geen kans om die onthutsende wending onder de loep te nemen. Hij wordt meegeroepen naar een schietpartij op zijn voormalige school, waarbij acht doden vallen. Wanneer duidelijk wordt dat die slachting in feite een bloederige boodschap aan Amos Decker vormt, gaan de verlegde cognitieve zenuwbanen in zijn hoofd in overdrive. Gaandeweg begint hij een verband te vermoeden met het massacre dat zijn gezin trof.

Absoluut, deze keer is David Baldacci het ver gaan zoeken bij het bedenken van een nieuwbakken (anti-)held. Ook qua plot haalt een losgeslagen, zij het entertainende vindingrijkheid het van realiteitszin. Toch is Amos Decker, die door zijn aandoeningen van alle empathie is beroofd allesbehalve een glimmende ‘Robodetective’. Met veel fantasie én psychologie weet Baldacci hem als een weliswaar gedeukt, maar ook aandoenlijk personage neer te zetten. Goed, met die types plaveit men in thrillerland de straten, maar toch is Amos Decker als savant een geval apart. U mag gerust benieuwd zijn naar hoe Baldacci zijn jongste knuffeldier in de toekomst voor zijn kar zal spannen.

DE GEHEUGENMAN ****

David Baldacci, A.W. Bruna (oorspronkelijke titel: Memory Man), 448 blz., ? 19,95.

KURT BLONDEEL

CENTRALE ZIN

Ooit was ik normaal, of zo normaal als een mens maar kan zijn. Maar nu niet meer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content