21.15 – Canvas
Het is een autoprogramma, but not as we know it. Terwijl andere reeksen over auto’s zich braafjes concentreren op de technische details van de nieuwe modellen op de markt, gaat Top Gear een stapje verder. De drie presentatoren, Jeremy Clarkson, Richard Hammond en James May, houden er vooral van om de auto’s die ze onder hun kont krijgen aan allerlei bizarre testen te onderwerpen. Ze gaan bijvoorbeeld 24 uur in een Smart Forfour wonen om na te gaan of de reclameslogan dat de auto ‘als een lounge’ aanvoelt, wel klopt. Of ze nemen het op tegen twee bergbeklimmers in een wedstrijdje ‘om ter eerst beneden raken’. En in de Botswana-special waarmee Canvas aftrapt (vanaf volgende week komt het tiende seizoen op het scherm) reizen de drie presentatoren naar Afrika. Daar kopen ze voor 1500 euro een tweedehandse wagen om ermee door de woestijn te trekken.
De aanpak van Top Gear zorgt vaak voor kritiek in Groot-Brittannië, waar wekelijks zowat 8 miljoen kijkers op het programma afstemmen. Zo worden de makers ervan beschuldigd dat ze roekeloos rijgedrag en overdreven snelheid aanmoedigen, dat ze veel te weinig betaalbare auto’s aan bod laten komen en dat ze te weinig oog hebben voor milieubewust rijden. De presentatoren vegen die kritiek meestal met typisch Brits flegma van tafel: in één aflevering las Clarkson bijvoorbeeld een brief voor van een boze kijker die vond dat er te weinig ‘groene auto’s’ besproken werden in het programma, waarna er een foto in beeld kwam van… een groene Lamborghini.
Het was met dezelfde flegmatieke cool dat Clarkson reageerde op het auto-ongeval van een van zijn copresentatoren. In september 2006 testte Hammond een met straalmotoren aangedreven Vampire. Hij reed 463 km per uur toen een band klapte en de auto twee keer over de kop ging. Hammond overleefde het ongeval. Toen Clarkson gevraagd werd wat er met Top Gear was gebeurd als Hammond gestorven was, antwoordde hij: ‘Twee jaar geleden hebben we afgesproken wat we zouden doen als iemand van ons zou sterven bij het maken van Top Gear. We hebben toen beslist dat na het slechte nieuws van het overlijden in de volgende aflevering het eerstvolgende woord ‘anyway’ zou moeten zijn. Dus als ‘The Hamster’ toch door de hemelpoort zou zijn gegaan, dan zou ik een somber gezicht hebben opgezet, verteld hebben dat Richard Hammond gestorven was en na een korte pauze zijn verdergegaan met ‘ Anyway, de nieuwe Jaguar….’.
(S.W.)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier