Dat Tom Vangheluwe, de programmator van de vernieuwde Kreun in Kortrijk, verknocht is aan MySpace, is geen verrassing. Welke sites raadt hij nog aan?

Met bijdragen van Ben Van Alboom, Stijn Van Kerkhove, Dimitri Dewever (games), Jill Mathieu (i-Life)

Jij gaat op zoek naar bands om De Kreun te vullen.Hoe begin je daaraan?

Ik zit hele dagen online. Vaak zijn blogs de interessantste bronnen voor nieuwe bands. Er zijn er een hele hoop die ik regelmatig bekijk, van kleine fanpagina’s tot bekendere sites. Ik ben niet weg te slaan van pitchfork.com bijvoorbeeld, een Amerikaanse muzieksite. KindaMuzik.net is een goede tegenhanger voor de lage landen. De meeste van die blogs worden bijgehouden door liefhebbers. Zelf ben ik niet zo’n schrijver, het bloggen laat ik dus graag aan anderen over.

En hoe vind je dan de weg van zo’n blog naar de band die inDe Kreun komt optreden?

Meestal klik je van een blog door naar MySpace, nog steeds de belangrijkste site als je iets wil beluisteren. Iedere band heeft er wel eentje, en ik krijg er tientallen per dag doorgestuurd. Als ik dat goed vind, ga ik op zoek naar volledige platen en filmpjes van concerten op YouTube.

Je hoeft bijna niet meer buiten te komen.

Het internet is een ware zegen voor een programmator. Anderzijds is er ook een enorme overload aan bands. Iederéén kan nu naar buiten komen en een publiek bereiken – je ziet op den duur door de bomen het bos niet meer. Dat maakt het echter ook interessant. Vroeger moest je je door eindeloos veel demo’s worstelen en naar concerten gaan, al waren er gelukkig ook al enkele magazines.

Heeft het internet nog andere voordelen voor jou?

Het is veel makkelijker geworden om obscure dingen te vinden. Het nadeel is dan weer dat je er heel snel bij moet zijn. Je moet je gaan specialiseren omdat het aanbod zo groot is dat je het niet kunt overzien. Er zijn dagelijks massa’s nieuwe platen en recensies te vinden.

Hoe schep je dan orde in die chaos?

Al mijn blogs volg ik via RSS, dan weet ik meteen wanneer er nieuwe artikels bijkomen. Door de jaren heen weet je wel wat de goede blogs zijn, en die probeer ik te volgen. Sommige blogs worden dan weer minder interessant, en die zwier ik er weer uit.

Mag het ook eens wat anders zijn dan muziek?

Facebook vind ik wel leuk, en het gebeurt wel eens dat ik 2dehands.be afschuim – alweer op zoek naar muziek. Ik koop en verkoop af en toe wat instrumenten. Mijn laatste aanwinst was een gitaarpedaaltje. Ik heb geen eindeloos budget, en daarom verkoop ik iets om iets anders in de plaats te kopen. Het systeem houdt zichzelf in stand.

Het nieuwe seizoen van De Kreun in Kortrijk zit vol met muzikaal lekkers, zoals Absynthe Minded op 29 oktober. Het programma vind je op www.dekreun.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content