Het évenement van 2006 is uiteraard de 250ste verjaardag van Wolfgang Amadeus Mozart op 27 januari – en bij uitbreidingen alle vieringen die ermee gepaard gaan. Een greep uit het aanbod.

1 Viva! MOZART! JAARTENTOONSTELLING

SALZBURG 27.1.2006 – 7.1.2007.

INFO EN TICKETS:

WWW.VIVAMOZART.AT

De meest ‘aparte’ tentoonstelling van het Mozart-jaar vindt plaats in Mozarts geboortestad Salzburg. Het kersverse SalzburgMuseum opent er zijn deuren voor een fictief verjaardagsfeest voor Mozart, met als genodigden zijn weldoeners, familie en vrienden. Tien thematische zwaartepunten worden in functie van de pruikenparty multimediaal en vanuit hedendaags perspectief in beeld gebracht.

2BL!NDMAN ‘Mozart Machine’

27/1 VOOR-PREMIERE TIJDENS

DE NACHTEN, 28/1 PREMIERE IN

HET CONCERTGEBOUW IN

BRUGGE. INFO EN TICKETS:

WWW.CONCERTGEBOUW.BE

Mozart Machine is een concert met fuga’s en weinig bekende canons die de excentrieke Mozart met vaak verrassende teksten als ‘ Leck mich im Arsch‘ bedacht. Kristalheldere vrouwenstemmen versmelten met de bronzen klank van de 4 saxofoons van Bl!ndman, en een videomontage versterkt de muziek. Universal Music brengt gelijktijdig de cd uit.

3Festival Mozart06 27/1 – 3/6, CONCERTGEBOUW, BRUGGE.

INFO EN TICKETS:

WWW.CONCERTGEBOUW.BE

Achttien weken lang staat het Concertgebouw in Brugge roodgloeiend van de Mozart, met drie integrales: de 22 pianoconcerti met Jos van Immerseel en Anima Eterna, het Kuijken-strijkkwartet met de kamermuziek voor blazer en strijkers en de 6 Haydn-kwartetten en ten slotte Ensemble Explorations met de strijkkwintetten. Daarnaast krijgen hedendaagse beeldend kunstenaars, dansers en componisten de kans om blijk te geven van een frisse kijk op Mozart. Het festival besluit (in mineur) met het Requiem op 3 juni, de sterfdag van Mozart.

4Mozart in Bozar

VANAF MIDDEN JANUARI. INFO

EN TICKETS: WWW.BOZAR.BE

Ook in Bozar in Brussel komen de integrale pianoconcerto’s van Mozart aan bod, maar dan afwisselend op pianoforte (Van Immerseel) en moderne vleugel (Anderszewski, Zacharias, Grimaud,…). De mooiste religieuze muziek van Mozart hoort u dan weer op 26 en 27/1 met The Monteverdi Choir & The English Baroque Soloists onder leiding van John Eliot Gardiner. Zij brengen de Grosse Messe, het Requiem en de laatste 3 symfonieën.

5Cd-opname van het ‘Requiem’ van Mozart, mét slot UIT EIND JANUARI BIJ K 167

Een opname om naar uit te kijken: de wereldpremiere van het ‘volledige’ Requiem van Mozart, voltooid in Rio de Janeiro door grote onbekende Sigismund Neukomm (op het label K 617, onder leiding van Jean-Claude Malgoire)! Het lijkt wel een grap, maar dat is het niet. In de kathedraal van Rio de Janeiro werd het manuscript gevonden van een Libera me dat het definitieve slot zou zijn van het onvoltooid gebleven Requiem van Mozart.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content