TOCH MAAR GEEN JARRETELS

SPOON vertoeft nog altijd in het veilige midden.

Hoe geruststellend is het soms om te kunnen terugvallen op zalige zekerheden: kasbons, moeders ingemaakte appelmoes, Spoon.

Al drieëntwintig jaar staat deze groep uit Austin, Texas onwankelbaar in het midden van de ladder die de underground met de mainstream verbindt. Een blik op de kwaliteitsgrafiek leert dat de curve die alle negen studioplaten evalueert al evenmin dwaze bewegingen maakt. De verklaring: in al die tijd heeft Spoon garagerock, postpunk, space- en synthpop steeds op een spaarzame maar spannende manier gehanteerd.

Op Hot Thoughts staat het titelnummer helemaal vooraan, als teaser lijkt het wel. Zal Spoon de komende drie kwartier dan toch die ontuchtige, funky Prince-outfit aantrekken die het vroeger weleens heeft gedragen? ‘Hot thoughts melt in my mind/ Could be your accent mixing with mine/ You got me uptight/ Twistin’ inside’, zo begint het flirtspel. Een bronstige vreugdekreet, handclaps, die strakke groove: minstens één van beide partijen zal die avond geheid de jarretels aanspannen. Of toch niet, want de ontspanning die zanger-gitarist Britt Daniel voor ogen heeft, is uiteindelijk niet kinky maar geestelijk van aard: ‘Took a break from the war/ Took time off from my kingdom…I think all your love is enough.’

Ook muzikaal is niet alles wat het lijkt. WhisperI’lllistentohearit transformeert van een broeierig bezinningsmoment tot een jachtige rocksong met een gitaarsolo die zodanig snijdt dat u voor uw gordijnen moet vrezen. Een hoogtepunt in het Spoon-oeuvre. Do I Have to Talk You Into It doet dan weer het omgekeerde, met drummer Jim Eno klikvast in een parmantig, stuwend patroon.

Nog meer welgevormds: First Caress, Can I Sit Next to You en het door koorgezang verluchte afscheidslied I Ain’t the One, die allemaal profiteren van Dave Fridmanns caleidoscopische productie. Shotgun blaast de onderhuids woekerende mistroostigheid van de plaat dan weer kortstondig weg met discorock die op I Was Made for Lovin’ You van Kiss is geënt.

Betrouwbaarheid troef, al draait niet alles even gesmeerd. Pink Up neigt met doelloos achterwaarts afgespeelde tapes veeleer naar Pink Down. En afsluiter Us is een afwijkend instrumentaaltje dat vroegtijdig naar de vólgende plaat vooruitblikt, zoals het in het zog van een saxofoon en atmosferische ambientelectro de ether in stijgt.

Door dergelijke spielereien is het niet verbazingwekkend dat Spoon nooit in de ogen van het grote publiek heeft mogen kijken. Maar in de uwe, dat moet met Hot Thoughts weer lukken.

SPOON ****

Hot Thoughts

indierock/art pop

Matador

DOWNLOAD

Hot Thoughts

WhisperI’lllistentohearit

Do I Have to Talk You Into It

KURT BLONDEEL

Partner Content