Vincent Byloo
Vincent Byloo Radiopresentator en voormalig medewerker Knack Focus

STAPEL OP STAPLES – Stuart Staples viert de teugels voor een opvallend swingende Tindersticksplaat.

Falling Down A Mountain

Rock noir

4AD

‘Ik staakte mijn activiteiten om met diep ontzag naar dit overweldigende instrumentale samenspel te luisteren. Toen de stem van Staples zich tussen de klankpracht weefde, kwam ik tot de ontdekking dat er een timbre bestond dat in staat is zich onmiddellijk via het hart naar de onderbuik te boren. Wat een band, wat een stem, wat een man!’

Aan het woord is Annelies Verbeke, die zich vorige week in dit prachtige periodiek nog outte als liefhebster van Duyster-muziek, maar in ditzelfde blad twee jaar geleden al kond deed van haar eerste kennismaking met het geluid van Tindersticks – Duyster-muziek par excellence. Wie een beetje vertrouwd is met het werk van de Britse rockgroep rond Stuart Staples, heeft die allereerste keer wellicht iets soortgelijks meegemaakt.

De platen van Tindersticks zijn als gronde-loze gletsjers: ze meanderen krakend en knarsend naar een onbekende bestemming, maar op hun weg sleuren ze zowat alles en iedereen ongemerkt mee in hun val. Excuseer: de platen van Tindersticks waren als grondeloze gletsjers, want in deze achtste langspeler – de eerste sinds ‘reünieplaat’ The Hungry Saw – is zowaar enige schwung geslopen. Niet dat Staples en co plots zwierige polonaises op gang trekken, maar aan de permanente slow motion waarin hun muziek zich altijd heeft voortbewogen, wordt op Falling Down A Mountain geregeld verzaakt.

Tindersticks is niet langer het minimaal musicerende trio van The Hungry Saw, maar telt opnieuw vijf leden. Voor Falling Down A Mountain deed de groep bovendien een beroep op evenzoveel gastmuzikanten en dat vertaalt zich in een vollere sound, een kwieker elan en dus ook een nieuwe dynamiek. Sommige songs treden de luisteraar zelfs onbeschroomd tegemoet op een monter drafje, zoals Harmony Around My Table en She Rode Me Down, dat zelfs bijkomend wordt opgehitst met handclaps en – we kid you not – een dwarsfluit.

Maar rustpunten zijn op Falling Down A Mountain nog steeds ampel aanwezig. Het larmoyante Keep You Beautiful is veel mooier dan de term souljazz het kan omschrijven. Het toepasselijk getitelde slotnummer Piano Music onderstreept op doeltreffende wijze de heilzame krachten van Ebony & Ivory. En het walsende Peanuts, waarin Staples vocaal wordt bijgestaan door Mary Margaret O’Hara, behoort tot het beste wat Tindersticks al heeft voortgebracht.

Of Falling Down A Mountain daarom beter of slechter is dan de zeven voorgaande platen van Tindersticks, moet u maar aan een objectieve instantie vragen. Wij gaan voor de hemelse bariton van Stuart Staples namelijk sowieso door de knieën. Kan ook moeilijk anders voor een stem die zelfs van Het Staatsblad een literaire lust zou kunnen maken.

DOWNLOAD

Keep You Beautiful

Harmony Around My Table

Peanuts

Vincent Byloo

Partner Content