Tien om te zien in tweeduizend en elf

Voor welk aanstormend muzikaal talent wordt 2011 het jaar nul? Knack Focus vroeg het aan een selecte groep movers en shakers uit de muziekbizz en puurde daar volgende namen uit:

JAMES BLAKE

Torenhoog favoriet bij de kenners. Deze 22-jarige zanger/producer uit Londen is een klassiek getraind pianist die inspiratie put uit de dubstepscene, maar ook naar Joni Mitchell en Bon Iver luistert. Single Limit To Your Love was het voorsmaakje van zijn in februari te verschijnen debuut.

THE VACCINES

De grote labels verslikten zich in elkaars cheques om dit Britse powerpopkwartet te tekenen. Sony/Columbia won het pleit en mag in de loop van komend jaar een opvolger van de catchy single Wreckin’ Bar (Ra Ra Ra) in de winkels mikken.

CLARE MAGUIRE

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie wordt de nieuwe popdiva van Engeland? Clare Maguire uit Birmingham heeft de beste kaarten: een stem die herinnert aan Annie Lennox tijdens de hoogdagen van Eurythmics en de machinerie van Universal, die Light After Dark uitbrengt.

NICOLAS JAAR

Nicolas Jaars naam is, geholpen door enkele sublieme remixes, bij ingewijden in de electronikascene al gemeengoed. Zal de New Yorker met Space Is Only Noise ook een breder publiek aanboren? Wij zetten onze euro’s alvast in op deze outsider.

SMITH WESTERNS

Hun titelloze debuut verscheen in 2009, maar met opvolger Dye It Blonde en hun op lentefrisse garagepop geënte teenage kicks zou dit jeugdige viertal uit Chicago wel eens kunnen uitgroeien tot een indieversie van The Jonas Brothers.

JONATHAN JEREMIAH

Onder meer producer Bernard Butler (Duffy) en ?eustlove (The Roots) zetten hun schouders onder de carrière van deze Iers-Britse singer-songwriter. Denk John Cale ten tijde van Paris 1919, met een flinke scheut blanke soul en uitwaaierende folk à la Nick Drake.

JAMIE WOON

Blanke crooner met een melange van R&B, smooth jazz en onderkoelde soul. Werd al samen met dubstepproducers Ramadanman en Burial aan zijn zijde gespot en wordt het meest getipt om dit jaar ‘een Jamie Lidelleke’ te doen.

ANNA CALVI

Met geloofsbrieven van Nick Cave en Brian Eno én een platencontract bij Domino op zak zet Anna Calvi het nieuwe jaar in. Een passionele performer met gevoel voor dramatiek: deze Britse schone zou de nieuwe Florence kunnen worden.

AZARI & III

Er moet al erg veel foutlopen opdat de housekliek Azari & III (uitvalsbasis: Toronto) dit jaar géén ferme club/crossoverhit te pakken krijgt. Hun remixes behoorden tot de felst gesmaakte van 2010, en hun eerste langspeler verschijnt op Tiga’s Turbo Recordings.

LIAM BAILEY

Ga alvast plat liggen voor het podium van Werchter: het ruwe stemtimbre van deze 25-jarige incarnatie van Bill Withers is om bij weg te zwijmelen. Voor de opnames van zijn debuut kon Liam rekenen op Amy Winehouse-producer Salaam Remi.

Bekijk clips van alle artiesten op KNACKFOCUS .BE

JONAS BOEL

Partner Content