Tien keer Tilda

Ze begon in het Britse performance- en undergroundcircuit, maar werd na haar veertigste plots een Hollywoodster. Tien sleutelfilms uit Swintons curieuze carrière.

Caravaggio (Derek Jarman, 1986)

Swinton maakt haar filmdebuut in dit sensuele portret van de Italiaanse Renaissancemeester. Is getekend: wijlen Derek Jarman, de Britse relneef met wie ze ook de iconoclastische indiefilms The Last of England, War Requiem, The Garden, Edward II, Wittgenstein en Blue maakte.

Orlando (Sally Potter, 1992)

De jonge edelman Orlando krijgt van Queen Elizabeth de opdracht om nooit ouder te worden, wat hij vervolgens ook doet. Een weelderige kostuumfabel naar de roman van Virginia Woolf, met Swinton als het eeuwig jeugdige titelpersonage dat ook nog eens van geslacht verandert.

The Beach (Danny Boyle, 2000)

Swintons eerste mainstreamfilm is deze verfilming van Alex Garlands roman over een Amerikaanse toerist (DiCaprio) die in Thailand in een backpackersparadijs belandt dat wordt geleid door een charismatische goeroe (Swinton).

The Deep End (David Siegel & Scott McGehee, 2001)

Wanneer de geheime homovriend van haar zoon dood uit het water wordt gevist, gaat de alleenstaande Margaret wel erg ver om hem te beschermen. Een onderkoeld suspensedrama met Swinton als de beproefde matrone.

Young Adam (David Mackenzie, 2003)

Een eenzaat (Ewan McGregor) blijkt meer te weten over een op-gevist lijk, terwijl de amoureuze spanningen tussen hem en de vrouw van zijn werkgever (Swinton) aanzwellen. Sombere mysteriethriller van Schotse makelij.

The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe (Andrew Adamson, 2005)

Swinton goes Disney als de Witte Heks die over het fabelland Narnia heerst en het aan de stok krijgt met een pratende leeuw en enkele Britse kindertjes. Een fantasy-epos naar de bestsellers van C.S. Lewis.

Michael Clayton (Tony Gilroy, 2007)

Fixer Michael Clayton (George Clooney) moet in opdracht van een advocatenkantoor een miljoenenproces zien te voorkomen na de zenuwinzinking van een van hun topadvocaten. Een ingenieuze bedrijfsthriller met Swinton in een Oscarwinnende bijrol als CEO in nauwe schoentjes.

Julia (Erick Zonca, 2008)

Samen met haar vriendin Elena besluit de drankzuchtige Julia een jongen te kidnappen in ruil voor losgeld. Een roadmovie dwars door Amerika, waarin Swinton een criminele zuipschuit speelt.

Burn After Reading (Joel & Ethan Coen, 2008)

Twee fitnessklunzen (Frances McDormand & Brad Pitt) proberen een ontslagen CIA-agent te chanteren wanneer ze diens memoires vinden. Zwarte komedie van de broertjes Coen, met Swinton als de dominante en overspelige eega van de gechanteerde CIA-agent.

The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher, 2008)

De als bejaarde geboren Benjamin Button (Brad Pitt) wordt met de jaren jonger, terwijl zijn grote liefde Daisy (Cate Blanchett) ouder wordt zoals iedereen. Swinton is in dit liefdessprookje de eenzame aristocrate.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content