De tien meest innoverende technologische snufjes die sinds 2000 op ons werden losgelaten, in chronologische volgorde.

DIMITRI DEWEVER

1. Wifi (2000)

Draadloos internet is de dag van vandaag zo vanzelfsprekend dat we er ons nog maar zelden vragen bij stellen. Toch is het amper tien jaar geleden dat de Wifi-alliantie opgericht werd om de IEEE 802.11-standaard te verfijnen en erop toe te zien dat fabrikanten compatibele draadloze apparatuur op de markt brengen. Inmiddels surfen en mailen er wereldwijd meer dan 700 miljoen mensen draadloos.

2. Smartphone (2000)

De tijd dat gsm’s eruitzagen als een kruising tussen een logge schoendoos en een uit lood vervaardigde legerveldtelefoon ligt mijlenver achter ons. De eerste smartphone voor consumenten zag tien jaar geleden het daglicht. De R380 van Ericsson draaide op de eerste versie van Symbian en beschikte over een primitief touchscreen. Vanaf 2007 werden smartphones pas écht hip dankzij de iPhone van Apple.

3. GPS (2000)

In mei 2000 zorgde de Amerikaanse overheid ervoor dat de signalen van hun aanvankelijk enkel voor het leger ontworpen Global Positioning System voor burgers niet langer opzettelijk verstoord werden. Vanaf dan kon iedereen waar ook ter wereld gebruikmaken van het navigatiesysteem, en u kent het resultaat: tegenwoordig rijdt zowat elke chauffeur met een gps-toestel rond.

4. MP3-Speler (2001)

Sinds Apple in 2001 de iPod lanceerde, is zowel het mp3-geluidsformaat als de mp3-speler een begrip bij de muziekliefhebber. Een piepklein apparaat dat in enkele vingerbewegingen honderden nummers kan oproepen, zorgde ontegensprekelijk voor een groter gebruiksgemak. Vreemd genoeg nam de consument wel genoegen met de mindere geluidskwaliteit van een mp3-bestand in vergelijking met die van een traditionele cd.

5. Digitale Televisie (2005)

Zowel Belgacom als Telenet lanceerde vijf jaar geleden zijn eerste digitale televisieaanbod. Een veel stabielere beeld- en geluidskwaliteit, meerdere zenders in hoge resolutie (720p), een video on demand-service voor het huren van films en het (her)bekijken van uitzendingen, alsook de mogelijkheden tot het digitaal opnemen van programma’s maken dat tv-kijken vandaag interactiever en persoonlijker is dan ooit.

6. Motion Controllers bij Games (2006)

In 2006 verraste Nintendo de wereld met de Wii-spelconsole. Voor het eerst in de geschiedenis konden mensen thuis gamen door te springen, weg te duiken en met hun armen en benen te zwaaien. De laagdrempelige en intuïtieve manier van spelen creëerde een nieuwe generatie party gamers. Om aan te knopen bij dit succes pakte Sony in september dit jaar uit met de PlayStation Move, terwijl Microsoft vorige maand nog Kinect voor Xbox 360 lanceerde.

7. Flatscreen (2007)

Terwijl de technologie van dunne televisie- en computerschermen al sinds eind jaren 90 bestaat, duurde het nog tot 2007 voor er wereldwijd meer lcd-schermen dan traditionele crt-schermen verkocht werden. Ondertussen hebben flatscreens – te verstaan: lcd, led, plasma en oled – zowel de gebogen als vlakke beeldbuistelevisie compleet van de markt verdrongen.

8. Blu-ray (2008)

Na een twee jaar durende formaatoorlog tegen de hd-dvd van Toshiba, schoot Blu-ray begin 2008 uit de startblokken. Het hogedefinitieformaat is dé natte droom van elke filmfanaat. Het vlijmscherpe beeld én de ongecompresseerde (surround)geluidstrack geven de dvd het nakijken. Bovendien hebben Blu-rays geen last van de zogenaamde PAL- speed-up, die maakt dat alle films op dvd in Europa vier procent sneller afspelen dan de filmmakers bedoeld hebben.

9. Tablet-pc (2010)

De tablet-pc is een nieuw type draagbare computer dat een aanraakscherm in plaats van een toetsenbord gebruikt, heel snel opstart en vliegensvlug online kan. Van de tablet-pc-standaard die Microsoft aan het begin van dit decennium trachtte te introduceren, blijft anno 2010 nog alleen de naam over. Inmiddels hebben zowat alle grote merken een model in ontwikkeling of op de markt gebracht. De iPad is een recent voorbeeld.

10. 3D-TV (2010)

De driedimensionale rage uit de bioscoop heeft het sinds deze zomer ook op onze huiskamer gemunt. De eerste 3D-televisies zijn niet alleen uitstekende HD-2D-toestellen, maar worden ook voorzien van geavanceerde 3D-brillen die met hun shuttertechnologie (niet bij alle merken) vaak betere resultaten leveren dan in de cinema. Een tiental 3D-Blurayfilms en -games zijn sinds dit najaar verkrijgbaar.

DIMITRI DEWEVER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content