2003 is nog maar net het hoekje om, of we kijken al goedgemutst vooruit. Focus selecteerde tien Belgen uit de film-, muziek- en televisiewereld waarvan we in 2004 mooie dingen verwachten en vroegen hen hoe ze van plan waren onze verwachtingen in te lossen.

Presentatrice, brengt in het voorjaar ‘Peking Express’ op VT4

Muzikant en regisseur, brengt dit jaar met Magnus en dEUS twee nieuwe cd’s uit

Acteur, vanaf 31/1 te zien in ‘Het Eiland’ op VRT

Acteur, te zien in ‘Steve+Sky’

Regisseur, maakt op 11/2 zijn debuut met ‘Steve+Sky’

Presentator, werkt mee aan het nieuwe programma van Rob Van Oudenhoven, in 2004 te zien op TV1

Acteur, vanaf 20/2 in ‘Sketches à gogo’ op VTM

Altsaxofonist van Bolchi, dat deze zomer hun debuutplaat uitbrengt

Zanger van Absynthe Minded, dat in februari ‘Acquired Taste’ uitbrengt

Zangeres, werkt met CJ Bolland aan een plaat

Roos Van Acker

‘Ik geef je een roosje, mijn roosje’, zong Conny Van Den Bosch ooit, maar deze roos komt van den akker, en daar – kerdju – wordt hard gezwoegd: ‘Het komende jaar blijf ik mijn radiowerk voor Studio Brussel verzorgen. Alle bestaande programma’s blijven en naar alle waarschijnlijkheid komt er nog een nieuw programma bij. Wat tv betreft, staan er opnames gepland voor een volgende Expeditie Robinson, waarvoor ik zo goed als zeker opnieuw de presentatie zal verzorgen. Binnenkort komt er ook een nieuw, groots opgezet programma op VT4. Het heet Peking Express en is van de hand van dezelfde makers van Expeditie Robinson. Vier koppels trekken daarin in 42 dagen, met een minimum aan middelen, al liftend door Rusland, de Oeral, Siberië en Mongolië naar Peking. Ik verzorg de presentatie. Tenslotte wil ik mij dit jaar nog actiever inzetten voor vzw Popsubsidie, die in het leven werd geroepen om het Belgisch muzikaal talent te ondersteunen in tijden van faillissementen en sterk gekrompen budgetten. Samen met Nina de Man, Len Doens, en Luc van Laer zit ik in de raad van bestuur.’ Kortom, noodlijdende lawaaimakers, zoek info over vzw Popsubsidie op www.popsubsidie.be.

Tom Barman

Voor de drukst bezette man van Vlaanderen was dertig worden blijkbaar een schop onder de kont; de laatste twee jaar heeft hij niet bepaald stilgezeten. Ook 2004 belooft opnieuw het jaar van Barman te worden. Hij voltooide zopas met CJ Bolland de langverwachte debuutplaat van Magnus, is ondertussen al opnieuw met dEUS beginnen te repeteren en heeft zich nu ook op de montage van een clip voor Magnus en op de dvd van Any Way the Wind Blows geworpen! ‘Ik ben aan de making of bezig en aan de commentaar bij de deleted scenes. Heel plezant. De Magnus-plaat, die – al zeg ik het zelf – klinkt als een kathedraal, komt uit op 6 februari. Ondertussen ben ik natuurlijk al een poos met dEUS aan het repeteren; dit voorjaar trekken we de studio in, tegen de herfst moet de plaat klaar zijn, en tegen eind 2004 moet ze uitkomen. Verder begin ik aan een nieuwe film te schrijven en ben ik van plan met mijn moeder naar Argentinië te reizen. Het is haar wens voor ze sterft Buenos Aires te zien. Ik zeg haar dan heel kalm dat ze wellicht nog een paar tien jaar te gaan heeft, maar kom, die reis staat in elk geval op de agenda. Nu trek ik er even uit, naar Marbella, om te lezen, te schrijven. Ik neem ook mijn boeken over de wegcode mee. Want het moet maar eens gedaan zijn: in 2004 wil ik mijn rijbewijs halen.’

Tom Van Dijck

2004 is mijn jubileumjaar: tien jaar afgestudeerd, tien jaar op de arbeidsmarkt. Nu ja, ‘arbeid’ (lacht). Ik ben al tien jaar aanwezig op de markt. Dit jaar zijn er twee grote projecten. Het Eiland is een nieuw programma dat vanaf 31 januari te zien is. Neen, helaas geen derde reeks van In de Gloria, wel een compleet nieuw programma met dezelfde bende. Ik kan er nu nog niet te veel over kwijt: laten we het erop houden dat het geen sketchprogramma wordt maar een vervolgverhaal. Ik kan ook verklappen dat ik in mei meewerk aan een ander programma voor Woestijnvis, Tom Lenaerts heeft dat zelf al laten vallen. Na nieuwjaar beginnen we ook met de repetities voor Kaatje is Verdronken. Naar analogie van jonge muziekgroepen die het beu zijn voor een groot platenlabel te werken, hebben wij een eigen theaterlabel opgericht. Ik speel en regisseer dit stuk van Alex Van Warmerdam, en Lucas Van den Eynde, Tania Van der Sanden en Kyoko Scholiers doen mee. Tom Pintens en Luc De Vos begeleiden alles live. De ondertitel is ‘een vrolijk gezinsdrama met zingende kabouters’: de kabouters zijn, euhm… de muzikanten, de acteurs zorgen voor gezinsdrama.

Titus De Voogdt

U kent hem misschien als de wat bedeesde jongen die in een reclamespotje op de bus zijn bril laat schoonblazen door een aardig meisje, maar Titus De Voogdt zat/zit in zowel de film van Barman als die van Van Groeningen en hij tovert ook nog andere konijnen uit zijn talentenhoed. ‘ Steve+Sky is een liefdesverhaal tussen twee mensen die het nogal moeilijk hebben. Steve, een winnaar met faalangst, is net ontslagen uit de gevangenis en ontmoet Sky (gespeeld door Delfine Bafort), een knappe blondine die met goudvissen praat. Johan Heldenbergh speelt Jean-Claude, een rolstoelpatiënt die een pin-up club opent. Ik heb erg veel plezier beleefd aan de opnames vorige zomer maar ik heb nog niet genoeg afstand kunnen nemen om te oordelen of de film goed of slecht is.’ Titus heeft nog meer plannen voor 2004: ‘Deze zomer zijn er theaterplannen, maar binnenkort al, van 22 tot 29 januari, mag ik een week lang mijn ding doen in de Gentse Vooruit in het kader van 20 Something, een project van de Vooruit dat jonge Gentse kunstenaars een kans wil geven. Ik stel er mijn mobiele badkamer ten toon, een creatie die beantwoordt aan de noden van de hedendaagse nomade. Er zal ook een documentaire te zien zijn over Joost Konijn en ik doe verslag uit mijn atelier.’ Mokabonstudio loopt van 22 tot 29 januari in de Vooruit, de toegang is gratis.

Felix Van Groeningen

Als dit Focus-nummer verschijnt, weet de maker van Steve+Sky of zijn film in de Panorama-sectie van de Berlinale is opgenomen en heeft de pers ondertussen de film gezien. ‘Hij is nog niet helemaal af, want op de soundtrack staan er voorlopig maar tien tracks die om een bepaalde reden essentieel zijn voor de film. Stephen en David Dewaele, die al erg vroeg bij de film betrokken waren en hem al enkele keren hebben gezien, gaan nu een echte soundtrack maken. Van het idee om met bestaande nummers een nieuwe score te maken, zijn we afgestapt, want dat bleek niet zo eenvoudig. Ze beginnen dus deze week te werken en tegen het einde van januari ga ik de film mixen. De release ligt vast: 18 februari, een week dus na de première in Gent op 11 februari. Daarna – maart, april, mei – begin ik samen met een vriend aan iets nieuws te schrijven. Daarover kan ik nu nog niet te veel kwijt. Ik hoop dat het me iets makkelijker valt dan Steve+Sky, want het draaien is voor mij in elk geval het leukste aan een film. Ik wil met mijn acteurs bezig zijn. Als kind wou ik ook eerst acteur worden. Ik deed audities, heb een tijdje met het Speeltheater meegedaan, maar toen heb ik besloten om toch regisseur te worden. In december ga ik trouwens acteren. Met Lies Pauwels en Paul Heyvaert, met wie ik Kung Fu deed, werk ik aan een stuk voor Victoria: we gaan het met ons drieën opbouwen, maar Lies en ik gaan het spelen. Ik wil weten wat het is om te acteren.’

Steven Van Herreweghe

Het gaat hier uiteraard niet om de KV-Oostende-verdediger uit tweede klasse, maar om een eersteklasseman van Woestijnvis, Vlaanderens beste televisiehuis (zo, die 1000 euro zijn weer mooi verdiend). In 2003 trok Van Herreweghe zich met een stel deskundigen terug in het gigantische archief van Studio Brussel om met De Jaren Stillekes een blast from the past uit te delen, maar nu is hij ‘fulltime bezig met de voorbereidingen van het nieuwste programma van Rob Van Oudenhoven. Het programma heeft nog geen titel, en ik mag en kan er nog niet veel over zeggen, behalve dan dat het er komt, dat Rob het gaat presenteren, en dat hij me heeft gevraagd om iets voor de camera te doen. Daarnaast zit ik ook in de redactie van het programma. Het is fulltime en keihard werken, maar ik doe het met zeer veel plezier. Voor de komende maanden zal er dan ook weinig tijd zijn voor andere plannen, maar als de pornobonzen uit Duitsland mij een voorstel wil doen, dan mogen ze mij altijd contacteren.’ German hardcore, the best in the west.

Stany Crets

Samen met bloedbroeder Peter Van den Begin wordt Stany Crets in februari een van de sterkhouders van het voorjaarsoffensief van VTM. In Sketches à gogo, met de Gaston&Leo-persiflage Ramon&Theo, moet het duo net als in Debby & Nancy hoogstaande humor brengen, voor een groot publiek. Daarnaast heeft Crets ook nog andere ijzers in het vuur. ‘VTM start normaal gezien nog dit jaar met de uitzending van De Matroesjka’s, een tiendelige tv-reeks over de vrouwenhandel tussen Oost- en West-Europa. Ik speel een politie-inspecteur die vecht tegen een Belgische pooierbende die jonge vrouwen in Oost-Europa rekruteert. De scenario’s, geschreven door Marc Punt, zijn gebaseerd op Love Game van Paul Koeck. Het is een prestigieus project met opnames in België, Litouwen en Cyprus.’ Voorts staat er voor Crets in het komende jaar nog veel theaterwerk op het programma en is hij ook nog als Jerom te zien in de Suske&Wiske-film De Duistere Diamant. Nou moe!

Tom Callens

Tom Callens is als altsaxofonist lid van Bolchi, een soulvolle, hitgevoelige danceband uit het Gentse die het voorbije jaar nogal wat airplay kreeg: ‘In 2004 moet ons debuutalbum uitkomen, in een productie van Reinhard van Das Pop. In februari willen we met de opnames beginnen en de plaat zou er nog voor het begin van de zomer moeten zijn, zodat we alle festivals plat kunnen spelen. Ik heb ook meegewerkt aan de nieuwe Soulwax, die binnenkort uitkomt en ik zal meewerken aan Sioen says Boom, een optreden van Sioen in de AB in Brussel met strijkers en blazers, en collega-muzikanten als Flip Kowlier. Tenslotte is het ook mijn bedoeling om het derde jaar van mijn opleiding jazzsaxofoon aan het Brusselse conservatorium af te werken.’ Proficiat.

Bert Ostyn

De Vlaamse groep Absynthe Minded heeft goede vrienden. Zo laat Tom Barman aan ieder die het wil horen weten dat de groep voor 2004 the ones to watch zijn. Zanger Bert Ostyn: ‘Ons debuutalbum Acquired Taste ligt in februari in de winkels. De plaat werd in een zestal dagen opgenomen met Geoffrey Burton, die de opnames daarna nog een dag of negen heeft gemixt. We namen zes nummers op, eentje daarvan zal te horen zijn in de De Kus van Hilde Van Mieghem. Nu zijn we bezig met de grafische vormgeving van de hoes, de clip, zulke dingen… Eind januari wordt de cd voorgesteld en komen er een hele rits optredens: op De Nachten, in de AB, in een aantal clubs én op de Rock Rally. Als ik hardop droom, dan kunnen we dit jaar een aantal tournees doen in de allerbeste omstandigheden, liefst ook in het buitenland. We hebben een jaar geleden al opgetreden in Londen en Noorwegen en het is niet alleen een prettige manier om veel muzikanten te leren kennen, je evolueert als groep ook enorm. Als kwartet was ons groepsgeluid aanvankelijk vrij intiem, maar sinds we met een drummer spelen, wordt het alsmaar bombastischer (lacht). We willen niet in één bepaalde muzikale richting verder, het is een organisch iets. Ik hoop dit jaar natuurlijk ook wel van mijn muziek te kunnen leven, maar het is uiteraard wachten wat ons debuutalbum teweeg zal brengen. We zien wel.’

Zohra

Oké, laten we Spring vergeten en enkel onthouden dat Zohra in oktober 2003 acteerde in Barmans clip voor Magnus-track Jumpneedle, samen met partner CJ Bolland. In 2004 kiest ze echter resoluut voor muziek. ‘Ik ben met CJ voor zes weken op tournee door Australië en daarna zetten we wellicht samen een project op poten. Er is nog geen definitief idee qua stijl en richting, maar het wordt alvast minder poppy en commercieel dan de mensen van mij verwachten. Het wordt een clubgerichte plaat. Kijk, we hebben ons ontzettend geamuseerd met 2Fabiola en ik kijk ook met veel plezier terug op heel die periode, maar op Ik heb geen zin meer om geleefd te worden, ik wil zelf iets opstarten. Dj’en is een andere prioriteit dit jaar. Ik speel nu al een jaar of zes dj-sets en in het begin was daar nogal wat verwarring over. Organisatoren verwachtten vaak niet dat ik echt plaatjes kwam spelen; ze dachten dat het om een acte de présence ging, dat ik af en toe iets in de micro riep. Maar zo werkt het dus niet. Gelukkig smelten die vooroordelen langzaam weg en vragen ze me hoe langer hoe meer voor de muziek zelf. Beslissingen om te acteren en te presenteren, laat ik ook afhangen van mijn muzikale projecten. Fijn als ik alles kan combineren, maar muziek komt dit jaar op de eerste plaats.’

Door Hans Comijn, Jo Smets en Bram Van Moorhem

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content