THOSE WHO KILL – SEIZOEN 1

Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

SERIEMØØRDEN – De nieuwe Deense misdaadserie ‘Those who kill’ is goed gemaakt, maar weinig origineel.

Reeks: **

Extra’s:

(Lumière)

Loopt momenteel ook op Prime.

REEKS. Voor Scandinavische misdaadseries lijkt The Killing te worden wat The Sopranos is voor ’s werelds kwaliteitsdrama: een reeks waarnaar makers graag verwijzen, in de hoop dat de status en het succes van het origineel op hun eigen werkstuk zullen afstralen. Er kan nauwelijks nog een misdaadserie uit het Noorden komen aanwaaien zonder dat er op het dvd-hoesje of in de persberichten melding wordt gemaakt dat bepaalde mensen uit The Killing – acteurs, regisseurs of scenaristen – er ook aan mee hebben gewerkt. In het geval van Those who Kill is dat Lars Mikkelsen, de man die in het eerste seizoen van The Killing zo memorabel gestalte gaf aan de politicus Troels Hartmann en die hier een rechercheur speelt.

De vergelijking met The Killing valt meestal in het nadeel uit van de nieuwkomer, zo ook bij Those who Kill. Qua opzet is deze reeks immers een stuk minder ambitieus: hier geen groot complot dat een heel seizoen lang ontrafeld wordt, maar een klassieke misdaadserie waarin iedere aflevering een zaak wordt opgelost. Those who Kill volgt een speciale eenheid van de politie van Kopenhagen die ingeschakeld wordt om seriemoordenaars op te sporen, door tips en aanwijzingen na te trekken en door met de hulp van een ‘profiler’ te proberen in het hoofd van de psychopaat te kijken.

Het probleem van Those who Kill is niet dat de plot slecht in elkaar steekt, of dat de jagers en hun prooien ongeloofwaardig worden neergezet. Integendeel, dit vijfdelige eerste seizoen is bij momenten erg spannend en workaholic Katrina vormt een mooi centraal personage. Alleen bevat de reeks zo veel aspecten die je in dit soort series al eerder hebt gezien: de vondst om een van de onderzoekers te laten ontvoeren door een seriemoordenaar zit bijvoorbeeld al in de eerste aflevering, en de psychopaat die het team in de aflevering daarop moet proberen te klissen – een man die vrouw en kinderen gijzelt om samen met hem het perfecte gezinnetje te vormen – hebben we in Criminal Minds al zien passeren. Those who Kill is dus wel goed gemaakt, maar originaliteit is ver te zoeken.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

5 dvd’s van THOSE WHO KILL. Zie pagina 8.

FOCUS TRAKTEERT

WWW.KNACKFOCUS.BE

5 dvd’s van THOSE WHO KILL. Zie pagina 8.

STEFAAN WERBROUCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content