Thomas Baeken, bassist bij .calibre, presenteert sinds kort op TMF ‘ERROR’, een programma voor bangers, trashers, hard-core kids en metalheads. Het programma is elke maandag vanaf 23 uur te zien. Door Dominique Soenens

‘Abuse all media’ meldt de website van .calibre. Ben je daarom ingegaan op het aanbod van TMF?

Absoluut. Met ‘Abuse all media’ bedoelen we: de media infiltreren en gebruiken om onze standpunten naar voor te brengen. Ik ben geen TMF-veejay ter meerdere eer en glorie van mezelf. Mijn voorwaarde was dat ik in Error de kans kreeg Belgische bands te promoten, ze naar de studio te halen en te interviewen.

Maar TMF gebruikt je omdat je bij een bekende groep speelt. En het is ook een onderdeel van MTV, een multinational.

Dat is natuurlijk zo. We gebruiken elkaar. Het is een wisselwerking, waar we elk op onze manier beter van worden. Zolang ik het kan verantwoorden tegenover mezelf en tegenover de groep, is er niets aan de hand.

Op welke manier breng je jouw standpunten naar voren in zo’n programma?

Over politieke standpunten kan ik concreet weinig kwijt, want daar is het niet de juiste plaats voor. Ik draag wel T-shirts met een boodschap of een politiek statement. In het decor ga ik ook een kader van een oud schilderij hangen met daarin een statement. Ik ga er niet op in maar de mensen zien het wel.

Voor het allergrootste deel van de TMF-kijkers is ‘Error’ gewoon entertainment.

Als je in iets gelooft, doet het er niet toe hoeveel mensen geïnteresseerd zijn. Zelfs als ik maar een kleine minderheid bereik, is het de moeite. En als ik geen statements zou doen en geen lokale bands zou steunen, had ik reden noch recht om dit programma te presenteren.

Waarom vind je het zo belangrijk om aandacht te besteden aan Belgische groepen?

In de commerciële media krijgen die te weinig kans. Amerikaanse en Engelse bands krijgen veel meer aandacht en ondersteuning, terwijl ze die dikwijls niet meer nodig hebben. Belgische bands beginnen altijd met een achterstand, omdat ze in zo’n klein land zitten en moeten opboksen tegen allerlei vooroordelen. Terwijl we gerust trots mogen zijn op de bands in België. Hier zit heel veel kwaliteit.

Ben je onvoorwaardelijke fan van hardcore, trash, metal?

Ik ben er heel erg vertrouwd mee, onder meer omdat ik zelf al vijftien jaar muziek speel. Maar in mijn cd-rek vind je allerlei stijlen. Ik luister even graag naar U2, Heather Nova en The Police. Wat me interesseert, is goeie muziek. Dat overstijgt genres.

Zegt de nieuwe cd van Bruce Springsteen je iets?

Ik heb er stukken van gehoord en ik vond het heel goed, ja. Een oom van mij is een heel grote fan van en hij heeft de liefde voor Springsteen bij mij aangewakkerd. Ik bewonder de manier waarop hij het aanpakt. Hij staat niet voor niets aan de top.

Welke recente cd heeft diepe indruk op je gemaakt?

Een cd die zo recent is dat hij nog niet uit is: die van Admiral Freebee. Ik heb hem vorige week toevallig gehoord, omdat Jo Francken, onze producer, ermee bezig was en ik was meteen onder de indruk. De kopie die ik heb gekregen, zit sindsdien onafgebroken in de cd-speler van mijn auto.

Wat zijn de toekomstplannen van .calibre?

Binnenkort beginnen we aan een boek. Geen roman maar iets in de vorm van een conversatie waarin verschillende ideeën aan bod komen. Er is nog geen deadline, want we hebben ook nog een Europese tour op stapel staan waar al onze aandacht zal naar toe gaan. We willen in het voorprogramma van een groep toeren, maar met wie en in welke periode, moet nog worden vastgelegd.

Lees je veel boeken?

Ik ben momenteel met een tiental boeken tegelijk bezig en er liggen er ook nog een zestigtal op mijn nachtkastje, zonder overdrijven. De meeste zijn non-fictie: Noam Chomsky, De Moord op Lumumba van Ludo De Witte, Kaplan. Heel actualiteitsgebonden. Als de Balkan in het nieuws is, zal ik daarover iets lezen. Momenteel ben ik ook bezig met allerlei boeken over de economische en politieke situatie van Cuba, omdat ik dat onder de knie wil krijgen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content