THERE WILL BE TEARS

ANSEL ELGORT en SHAILENE WOODLEY onder een zeer ongunstig gesternte - kanker - maar dat kan de levenslust niet drukken.

Houd de kleenex klaar: The Fault in Our Stars is een sprankelende film, over tieners geveld door terminale kanker.

Films over gedoemde minnaars, het is een fenomeen van alle tijden. Van Gone with the Wind over Romeo & Juliet tot Titanic en, welja, zelfs Twilight. Het relatief kleine maar verrassend clevere The Fault in Our Stars bewijst dat je ook zonder vampiers of historische kostuums een soortgelijk verhaal op het witte doek kunt brengen.

Hazel (Shailene Woodley) en Gus (Ansel Elgort) zijn twee bijzondere tieners die allebei over een cynisch gevoel voor humor beschikken, lak hebben aan conventies en stapelverliefd op elkaar worden. Maar je kunt hun relatie bezwaarlijk alledaags noemen: Hazel wordt altijd en overal vergezeld van een zuurstoftank – yep, uitgezaaide longkanker -, de charmante Gus heeft een beenprothese en besluit om haar ultieme droom in vervulling te brengen: een bezoek aan haar favoriete romanschrijver in Amsterdam.

The Fault in Our Stars haalde in zijn Amerikaanse openingsweekend maar liefst 38 miljoen dollar binnen en heeft zich daarmee nu al tot dé kaskraker van de zomer ontpopt. Ter vergelijking: Edge of Tomorrow met Tom Cruise haalde 29 miljoen dollar binnen in datzelfde weekend. Dat is best verrassend voor een kleinschalig melodrama over een zwaarmoedig thema als kanker, een prent die – zoals Hazel al van in het begin duidelijk maakt – niet eindigt met een ‘goedmakend excuusje of een Peter Gabriel-song’, zoals in ettelijke romcoms.

Dat deze ontroerende liefdeshistorie nooit uitmondt in een oversentimentele tranentrekker is te danken aan Scott Neustadter en Michael H. Weber, de scenaristen van (500) Days of Summer en The Spectacular Now. Die blijven de gelijknamige youngadultbestseller van John Green op een frisse, intelligente en beheerste manier trouw, zónder hun voeling te verliezen met zijn gedoemde protagonisten of te vervallen in gemakzuchtig sentiment, en door het geheel te injecteren met de nodige porties verzachtende humor.

Toch is The Fault in Our Stars, ook efficiënt in beeld gezet door Josh Boone, die in 2012 debuteerde met de romcom Stuck in Love, niet helemaal foutloos. De film neemt enkele bizarre bochten (inclusief een bijzonder wrede ontmoeting met een Amsterdamse romanschrijver, gespeeld door Willem Dafoe), slaat af en toe een beetje door met de roze bril (het applaus na de eerste kus van het tienerstel op de trappen van het Anne Frank-huis is mooi, maar op het randje van het smakeloze) en de indierocksoundtrack dicteert soms wel heel nadrukkelijk welke emoties je moet voelen.

Maar de acteerprestaties van revelatie Shailene Woodley en nieuwkomer Ansel Elgort – die eerder al zusje en broertje speelden in de scifiblockbuster Divergent – doen je hart smelten. En dan hebben we het nog niet gehad over de dialogen en oneliners die de personages opvoeren, uiteraard uit het boek gegrepen. Eén voorbeeldje? ‘What a slut time is. She screws everybody.’ True that!

THE FAULT IN OUR STARS ***

Josh Boone, met Shailene Woodley, Ansel Elgort, Willem Dafoe

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content