Anders dan andere journalisten _ zoals Betty Mellaerts, die eerder gepubliceerde interviews achteraf nog eens in boekvorm uitgeven _ vertrok journalist Manu Adriaens voor zijn Theaterbeesten van nul. …

Manu Adriaens, Van Halewyck, 238 blz., 698 fr. (17,3 OE)

Anders dan andere journalisten _ zoals Betty Mellaerts, die eerder gepubliceerde interviews achteraf nog eens in boekvorm uitgeven _ vertrok journalist Manu Adriaens voor zijn Theaterbeesten van nul. Negentien nieuwe interviews dus, met Vlaamse acteurs en actrices. Zijn selectiecriteria? Hij koos voor de ‘oudere’ generatie acteurs, liefst nog mensen met een BV-kop (lees: TV-kop). Wie dus wil weten hoe het nu eigenlijk gaat met Luc Philips, Gaston Berghmans, Jan Decleir, Jo De Meyere en Julien Schoenaerts, grijpe naar dit boek. Het Schoenaerts-stuk vormt in die mate een uitzondering dat het een aantal vroegere uitspraken en wat poëzie van de man bundelt. Andere bekenden die door Adriaens nog eens aan de pols werden gevoeld: Chris Lomme, Jan Decorte, Ann Petersen, Herbert Flack, Antje De Boeck, Josse De Pauw, Dirk Roofthooft, Els Dottermans en de bij ons schijnbaar in rook opgegane maar in de buurlanden nog immer gegeerde Johan Leysen. Minder ronkende, maar voor ons theaterleven beslist interessante namen zijn Katelijne Damen en Peter De Graef. De regelrechte BV-richting gaat het dan weer uit met Peter Van den Begin, Michaël Pas en Veerle Dobbelaere.

Adriaens wilde geen boek schrijven voor hét theaterpubliek, laat staan voor hét Toneelhuispubliek. Zodoende brengen de interviews vooral de mens achter de acteur en niet zozeer theatertechnische uiteenzettingen of reflecties over producties. Een beetje gefilosofeerd wordt er wel, gelukkig. De interviews _ kan het anders? _ zijn van wisselend niveau, en dat zal wel met persoon, tijd en plaats te maken hebben.

Af en toe speelt Adriaens goed en kort op de bal, dan weer komen vragen en/of antwoorden schijnbaar wat uit de lucht gevallen.

Dit boek kwam niet vrijblijvend tot stand. Het heeft én encyclopedische én historische én emotionele waarde. De mooiste uitspraken _ en het zijn er nogal wat _ kregen een prominente plaats, de grappigste moet u zelf ontdekken. Zo’n boek mocht er weleens komen. Dat Van Halewyck het dan nog eens fotogeniek en verzorgd liet uitgeven, is mooi meegenomen.

Annelies De Waele

Focus Knack geeft 5 exemplaren weg van Theaterbeesten. Kaartje naar Focus Knack, Theaterbeesten, Raketstraat 50, bus 2, 1130 Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content