Stefaan Werbrouck
Stefaan Werbrouck Ex-hoofdredacteur van Knack Focus en tv-freak

Voer voor believers – Voor één keer is ’the truth’ niet ‘out there’, maar hier:’The X-Files’ is na vijftien jaar nog altijd top.

Reeks: **** Extra’s: **

Reeks. Het is een beetje vreemd dat er een compilatie van The X-Files op de markt komt. The X-Files was immers de eerste reeks waarvan er volledige seizoenen uitgebracht werden (voordien beperkten de maatschappijen zich, naar analogie met de muziekindustrie, tot best ofs) en lag dus zo aan de basis van het huidige succes van de boxsets. Daarnaast bouwde de serie negen seizoenen lang aan één overkoepelend en zeer complex verhaal, ’the mythology’, en het lijkt gekkenwerk om dat in een handvol afleveringen samen te vatten.

Maar nu de tweede X-Files-film in de bioscoop loopt, wil men het jonge publiek natuurlijk ook kennis laten maken met de serie zelf, die ondertussen al 15 jaar oud is. In hun inleiding noemen bedenkers/schrijvers Chris Carter en Frank Spotnitz de acht afleveringen in deze box ‘de beste en meest representatieve’ van de reeks. Daar kan over gediscussieerd worden, maar het moet gezegd dat Essentials een perfecte staalkaart biedt van de kwaliteit van The X-Files (ook al omdat enkel de eerste zes seizoenen aan bod komen).

De box valt uiteen in twee delen: de ene helft behoort tot ’the mythology’, de andere vier zijn zogenaamde ‘standalone-afleveringen’, waarin Mulder en Scully een bizar fenomeen onderzoeken dat niets te maken heeft met het overkoepelende mysterie. Bij de ‘mythology’-afleveringen zal het voor de leek hier en daar moeilijk volgen zijn, maar episodes als Pilot (de nog altijd briljante opener) of Memento Mori (waarin Scully ontdekt dat ze kanker heeft, veroorzaakt door een chip in haar nek) blijven toptelevisie. En de ‘standalone’-afleveringen bewijzen dat de schrijvers meesterlijk een griezelig sfeertje konden creëren rond diep in onze psyche gewortelde oerangsten, zoals voor monsters in de riolering of genetische experimenten die faliekant aflopen.

Noem ons helderziend, maar de kans dat de film even goed is als deze box lijkt ons verduiveld klein.

Extra’s. Acht korte inleidingen op deafleveringen, waarin Carter en Spotnitz wat uitleg geven en herinneringen ophalen.

Stefaan Werbrouck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content