THE X-FILES

GILLIAN ANDERSON en DAVID DUCHOVNY herenigd. Wordt het iets met deze reboot van THE X-FILES?

Zondag 24/4, 21.15, 2BE

‘They’ve reopened the X-files.’

David Duchovny en Gillian Anderson worden zes afleveringen herenigd als de iconische FBI-agenten Fox Mulder en Dana Scully, die vanaf 1993 negen seizoenen lang op zoek gingen naar buitenaardse wezens en overheidscomplotten.

De destijds übersuccesvolle cultserie stopte in 2002. Voor sommige fans was het eigenlijk al gedaan toen de productie besloot te verhuizen van het mistige Vancouver naar het zonovergoten LA. Anderen hielden het voor bekeken na het zevende seizoen, toen de rol van Duchovny beperkt werd, omdat hij het wel gehad had met het rigoureuze draaischema. In die late jaren werd ook een nieuw detectivepaar geïntroduceerd, John Doggett en Monica Reyes (vertolkt door Robert Patrick en Annabeth Gish), waar de fans het warm noch koud van kregen.

Als saga stelde The X-Files een beetje teleur: de centrale verhaallijn van een samenzwering eindigde meermaals op een dood punt. Maar het paranoïde sfeertje dat zelfs in de slechtste afleveringen doorschemerde, maakte het toch een van de meest fascinerende tv-series die de nineties hebben voortgebracht. Kijk naar Pilot (de nog altijd briljante eerste aflevering), Jose Chung’s from Outer Space, The Post-Modern Prometheus, Bad Blood of Drive (geregisseerd door Breaking Bad-bedenker Vince Gilligan, met Bryan Cranston in een centrale rol) en u snapt weer waarom.

Wordt het iets met deze reboot? In de eerste aflevering van de nieuwe The X-Files, opnieuw geschreven en geregisseerd door geestelijke vader Chris Carter, is de conservatieve talkshowpresentator Tad O’Malley (een rol van komiek en voormalige Soup-host Joel McHale) er heilig van overtuigd dat hij een groot overheidscomplot heeft ontdekt en hij roept de hulp in van Mulder en Scully. Hij stelt hen voor aan Sveta, een meisje dat mogelijk ontvoerd werd door buitenaardse wezens. De openingsgeneriek, met de iconische begintune van Mark Snow, is ongewijzigd. Maar er is het obligate technogebabbel, de dialogen klinken barslecht, en van de chemie tussen Mulder en Scully ontbreekt elk spoor. In de tweede aflevering, Founder’s Mutation, over een dokter die schimmige experimenten uitvoert op zwangere vrouwen, heb je het gevoel dat je die plot al veel eerder hebt gezien – zelfs nog voor er sprake was van reeksen als Fringe en Lost.

In Amerika is deze heropening van The X-Files gemengd onthaald. Maar ondertussen wordt er toch alweer gespeculeerd over een elfde seizoen. Bedenker Chris Carter zou wel willen, zender Fox heeft zich nog niet uitgesproken.

ANDREAS ILEGEMS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content