THE WRITER’S ROOM

Scenaristen aan tafel: THE WRITER'S ROOM nodigt de creatieve krachten achter spraakmakende tv-series uit om over hun werk te praten.

Vrijdag 28/2, 21.35 – Acht

Hoe schrijf je Game of Thrones? Gewoon de seksscènes aan elkaar rijgen? Hoe is Breaking Bad ontstaan? U komt het op Acht allemaal te weten in het nieuwe programma The Writer’s Room.

CONCEPT

Kent u Inside the Actors Studio? In dat atypische praatprogramma mag filmfanaat James Lipton al zo’n twintig jaar met de bekendste acteurs onverstoord doorbomen over hun befaamdste rollen. Jim Rash bedacht met The Writer’s Room iets gelijkaardigs, maar dan met de breinen achter tv-series zoals Breaking Bad, Game of Thrones, Dexter en New Girl. Sundance Channel, de zender van het gelijknamige indiefilmfestival, gaf Rash de kans om The Writer’s Room te maken en heeft inmiddels al een tweede seizoen besteld, waarin onder meer House of Cards ontleed zal worden.

GASTHEER

De naam Jim Rash doet wellicht niet meteen een belletje rinkelen. De Amerikaan werkt als sinds 1995 als acteur en scenarist. Vooral dat laatste doet hij met succes – vorig jaar won hij een Oscar voor zijn bewerking van Kaui Hart Hemmings roman The Descendants voor de gelijknamige George Clooney-film. Als acteur moet hij het vooral met bij- en gastrollen stellen. Zo was hij in de allerlaatste aflevering van Friends te zien, als ‘nervous passenger on plane’.

OPMERKELIJKE QUOTES

‘We gaan Mr. Chips veranderen in Scarface.’ Zo klonk de pitch waarmee bedenker Vince Gilligan destijds Breaking Bad tevergeefs aanbood bij HBO. Goodbye, Mr. Chips is een Amerikaanse filmklassieker over een bedeesde leraar, Scarface kent u wellicht wel. Nee, Gilligan had in zijn stoutste dromen niet durven te hopen dat Breaking Bad zo’n hit zou worden.

‘Vind ons een kristallijne substantie die kan ontploffen.’ Scenariste Gennifer Hutchison werd op haar eerste werkdag meteen in het diepe gegooid. Haar uiteindelijke vondst kwam van pas in het eerste seizoen, toen Walter White een explosie wilde veroorzaken in de schuilplaats van dealer Tuco.

‘Jullie hebben een geweldig probleem.’ De pilot die Game of Thrones-scenaristen David Benioff en D.B. Weiss aan enkele goede vrienden lieten zien, viel niet meteen in de smaak. ‘Het was ons eerste grote werk. Het zat nog vol fouten’, geeft Benioff nu ruiterlijk toe.

‘Wie is Jon Snows echte moeder?’ Met die vraag testte schrijver George R.R. Martin de toewijding van het tweetal om zijn Game of Thrones-boeken naar het kleine scherm te vertalen. ‘We made an educated guess’, bekent Weiss. Die gelukkig juist was.

‘In New York had ik eens een ‘avondje’ met een kerel. Na de daad riep hij: “Wow, Katie, dat was geweldig.” Ik ging erin mee en verzon ter plekke een heel alter ego voor mezelf.’ Dat pijnlijke moment inspireerde Elizabeth Meriwether later ook voor de New Girl-aflevering waarin Jess zich uitgeeft voor een zekere Katie.

HANS VAN GOETHEM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content